Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčší zdroj pitnej vody je ZAMORENÝ: Prípad Žitného ostrova sa dramatizuje, mocní zakročili

Kauza o kontaminácii vodárenského zdroja na Žitnom ostrove Zobraziť galériu (3)
Kauza o kontaminácii vodárenského zdroja na Žitnom ostrove (Zdroj: Thinkcstock.com, SHMÚ, )

BRATISLAVA – Škandalózna kauza o toxickej kontaminácii vodárenského zdroja na Žitnom ostrove neutícha. Práve naopak. Slovenský ochranársky snem (S-O-S) vyzval premiéra Fica, ministra životného prostredia, poľnohospodárstva a zdravotníctva, aby skoncovali s devastáciou Žitného ostrova. Snem ich zároveň vyzval, aby zabezpečili aj ochranu ľudského zdravia pred kontamináciou pitnej vody.

Prípad zamorenia pitnej vody na Žitnom ostrove je čoraz viac medializovaný. Najnovšie Slovenský ochranársky snem (S-O-S) vyzval premiéra Roberta Fica spolu so šéfmi rezortov životného prostredia, poľnohospodárstva a zdravotníctva, aby zabránili devastácií Žitného ostrova.

Ľubica Trubíniová, mediálna manažérka občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ) informovala, že len čo sa na verejnosť dostali škandalózne skutočnosti o vrakunskej skládke nebezpečného odpadu, o ktorej sa roky mlčalo, štátne orgány sa zatajujú.

Monitoring pesticídu atrazín na území Žitného ostrova
Zobraziť galériu (3)
Monitoring pesticídu atrazín na území Žitného ostrova  (Zdroj: Reprofoto/Hovoríme o Bratislave)

Správy o toxickej kontaminácii vodárenského zdroja na Žitnom ostrove pribúdajú. „V dôsledku toho obyvatelia šiestich obcí na Žitnom ostrove zostali pred Vianocami 2017 bez pitnej vody,“ uviedla Trubíniová. Dodala, že takmer 5-tisíc ľudí bolo vystavených otrave pesticídom atrazínom, ktorého prítomnosť bola nameraná v pitnej vode. „Prevádzkovateľ namontoval filtre na zníženie koncentrácie znečisťujúcej látky, dostane pokutu a tým to pre neho pravdepodobne končí. Ale to nie je skutočné riešenie problému,“ varuje šéfka ODZ.

Odborníčka prehovorila o zamorenej vode na Žitnom ostrove: MAPA Kontaminovaných miest

Slovenský ochranársky snem ozrejmil, že k zamoreniu pitnej vody nedošlo zo dňa na deň. Tvrdí, že štát stratil dohľad nad kontrolu podzemnej vody Žitného ostrova. „Obávame sa, že podobná situácia panuje aj v prípade vodných zdrojov v iných vodohospodársky významných a zraniteľných regiónoch Slovenska,“ informuje S-O-S.

Snem v mene odborníkov opakovane žiadal Ministerstvo životného prostredia (MŽP SR), aby aktuálny Vodný plán Slovenska doplnil o program opatrení. „Osobitne upozorňovali na chýbajúce opatrenia v oblastiach s významnými zásobami pitnej vody (najmä na Žitnom ostrove, ale tiež v ďalších vodohospodársky významných lokalitách),“ uviedol snem na margo svojich obáv kontaminácie podzemných vôd nebezpečným pesticídom a ďalšími agrochemikáliami.

Trubíniová oznámila fakt, že závažnosť problému plošného znečistenia vôd Žitného ostrova, ktoré má vážny dopad na ľudské zdravie, dosiaľ štátne orgány ignorujú. „Nielenže si ministerstvo nepripúšťa svoju zodpovednosť za znehodnotenie vodárenských zdrojov, ale zavádza verejnosť tvrdením, že daný problém sa ho vraj ani netýka, keďže ide nad rámec jeho kompetencií,“ uviedla šéfka ODZ. Dodala, že MŽP SR odmieta prijať zodpovednosť za znečistenie Žitného ostrova, hoci má informácie o výskyte atrazínu v podzemnej vode už od roku 2009.

Maximálne koncentrácie pesticídov v rokoch 2009 a 2010
Zobraziť galériu (3)
Maximálne koncentrácie pesticídov v rokoch 2009 a 2010  (Zdroj: Reprofoto/Hovoríme o Bratislave)

Na základe jej predpokladu výskyt dokázateľného jedu už pokryl viac než polovicu územia Žitného ostrova. „Namiesto okamžitých opatrení, vrátane vyvodenia personálnej zodpovednosti za súčasný alarmujúci stav ministerstvo podsúva verejnosti zavádzajúce informácie o iba lokálnom charaktere znečistenia, ktoré vraj nie je potrebné považovať za významné,“ uzavrela Trubíniová.   

Viac o téme: VodaPesticídŽitný ostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu