Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza Žitný ostrov graduje: Inštitút vodnej politiky podal trestné oznámenie, rezorty zlyhali

Žitný ostrov je zamorený pesticídom. Zobraziť galériu (2)
Žitný ostrov je zamorený pesticídom. (Zdroj: TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA – Kauza zamorenia pitnej vody pesticídom na Žitnom ostrove sa pohla dopredu. Po dlhodobom legislatívnom procese, ktorý nepriniesol výrazný posun, občianske združenie Inštitút vodnej politiky podalo trestné oznámenie na úrad kriminálnej polície.

Inštitút vodnej politiky podal trestné oznámenie

Občianska aktivistka Elena Fatulová, ktorá sa venuje ochrane vôd a zastáva funkciu predsedníčky Inštitútu vodnej politiky, po dlhodobom spore v mene združenia podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestných činov poškodzovania životného prostredia a ohrozovania ľudského zdravia na Úrad kriminálnej polície, odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality.

Najväčší zdroj pitnej vody je ZAMORENÝ: Prípad Žitného ostrova sa dramatizuje, mocní zakročili

Inštitút vodnej politiky sa tak rozhodol v súvislosti s kauzou kontaminácie podzemných a pitných vôd Žitného ostrova atrazínom. Fatulová nás o tom informovala 24. apríla. Občianske združenie dlhodobo riešilo danú problematiku na legislatívnej úrovni, avšak bezvýsledne.

Štátne orgány zlyhali

Štátne orgány podľa aktivistky zanedbávajú preventívne opatrenia voči zamoreniu pitnej vody na Žitnom ostrove. „Vodné hospodárstvo sa dostalo do štádia, ktoré môžeme nazvať kritickým,“ zdôraznila Fatulová. Zopakovala, že štátne rezorty už pred mnohými rokmi o probléme výskytu atrazínu v podzemnej vode vedeli. Napriek tomu, že im to zákon prikazuje, neurobili žiadne opatrenia, aby zabránili šíreniu znečistenia v podzemnej vode a predišli tomu, aby ľudia v postihnutých obciach na Žitnom ostrove pili vodu znečistenú toxickým atrazínom.

Monitoring pesticídu atrazín na území Žitného ostrova.
Zobraziť galériu (2)
Monitoring pesticídu atrazín na území Žitného ostrova.  (Zdroj: Reprofoto/Hovoríme o Bratislave)

Aktivistom došla trpezlivosť

„To, že sa atrazín zistil až „na kohútiku“ u spotrebiteľa, usvedčuje štátne orgány z viacnásobného zlyhania a zanedbania povinností v celom systéme ochrany podzemných vôd a ochrany ľudského zdravia. Doteraz nikto z kompetentných si svoju vinu ani zodpovednosť za súčasný alarmujúci stav nepriznáva. Naopak je snaha problém naďalej bagatelizovať a potichu ho ututlať. Ale dokedy?“ pýta sa Elena Fatulová, predsedníčka Inštitútu vodnej politiky. „Ide predsa o najväčšiu zásobáreň pitnej vody v strednej Európe, od ktorej sú závislé viaceré regióny Slovenska. Ohrozené sú však vody na celom Slovensku. Situácia je natoľko vážna, že je najvyšší čas, aby začali konať orgány činné v trestnom konaní.“

Situáciou na Žitnom ostrove sa bude zaoberať aj Európska komisia, ktorá na základe sťažnosti Inštitútu vodnej politiky bude preverovať možné porušenie európskej legislatívy. „To zvyšuje šance na dosiahnutie nápravy,“ dodáva Elena Fatulová.  

Viac o téme: VodaŽitný ostrovAtrazínTrestné oznámenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu