Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Horor v trnavskej nemocnici: Keď matka uvidela svoju ročnú dcérku, prišiel hnev a zúfalstvo

Dievčatku mali v trnavskej nemocnici spôsobiť modriny  Zobraziť galériu (4)
Dievčatku mali v trnavskej nemocnici spôsobiť modriny (Zdroj: Foto: Reprofoto Tv Markíza)

TRNAVA - Ďalší prípad nespokojnej pacientky z trnavskej nemocnice. Mamičku Zuzanu hospitalizovali s ročnou dcérkou Rebecou, no žena je z prístupu zdravotníkov znepokojená. Plačúce dievčatko mali surovo zviazať, čím mu po telíčku spôsobili modriny.

Dievčatko malo laryngitídu, hospitalizovali ho s akútnym ochorením dýchacích ciest v trnavskej nemocnici. Aby sa mu lepšie dýchalo, lekári navrhli injekčne podať kortikoidy na rozšírenie dýchacích ciest. Nakoľko bola s dcérkou v nemocnici mamička, chcela byť pri tom. "Povedala som, že je lepšie, keď budem pri dcérke, lebo si myslím, že pri mne bude pokojnejšia, a pani doktorka mi na to odpovedala len toľko, že nie, v žiadnom prípade, že sa bude hýbať viac, keď je tam prítomný rodič a že je na mne závislá. Preto tam nemôžem byť," opísala situáciu pre televíziu Markíza mama Zuzana.

Horor v trnavskej nemocnici:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Reprofoto Tv Markíza)

Rebecu tak zobrali na vyšetrovňu bez mamy. Približne po polhodine začula dcérin krik a plač. "Keď som tam prišla, tak ju držali sestričky. Jedna ju držala cez kŕčik, mala ruku preloženú cez ňu aj cez nožičky a už keď jej to dopichali, tak jedna sestrička jej odviazala pravú ručičku od nožičky, lebo bola priviazaná s tým, že ju museli spacifikovať. Z toho dôvodu, že sa moc trepala a že ju nevedeli štyri sestričky a jedna lekárka udržať," doplnila Zuzana. Ráno ale na dcérkinom telíčku zbadala modriny. Išla sa sťažovať primárovi, no ten jej údajne povedal, že si dievčatko nožičku otlačilo o stôl.

Horor v trnavskej nemocnici:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Reprofoto Tv Markíza)

Horor v trnavskej nemocnici:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Reprofoto Tv Markíza)

Podľa prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov Márie Lévyovej sú rodičia prijímaní s deťmi do pätnástich rokov práve kvôli tomu, aby sa priamo mohli podieľať na poskytovaní zdravotnej starostlivosti dieťaťa, aby ho utíšili, aby ho mohli držať za rúčku. Deti sa podľa prezidentky nemôžu priväzovať. "Ihneď, ako sme sa o sťažnosti dozvedeli, vedenie fakultnej nemocnice Trnava zriadilo komisiu na prešetrenie poskytnutia zdravotnej starostlivosti na klinike. K sťažnosti sa vyjadríme až po skončení prešetrovania," uviedla pre televíziu hovorkyňa trnavskej nemocnice Katarína Tittelová. Matka už podala na nemocnicu sťažnosť. 

Pochybenia trnavskej nemocnice

Nejde o prvý prípad, keď sa pacienti sťažovali na zdravotnú starostlivosť, ktorú im poskytli v trnavskej nemocnici. Pred tromi rokmi sme informovali o prípade, keď po komplikovanom pôrode v trnavskej nemocnici ostalo novorodeniatko v kóme. Adamko sa narodil s najťažším stupňom nedokysličenia mozgu. Matka Elena podala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý potvrdil jej podozrenie s tým, že trnavskí lekári pochybili.  

Trnavská nemocnice čelila škandálom aj v minulosti. V roku 2009 zomrela 19-ročná Adriana spolu so svojím bábätkom. Mladá mamička vo vysokom štádiu tehotenstva ochorela na vírusový zápal pľúc, ktorý je najmä u tehotných pacientok veľmi rizikový. Podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou lekári na Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Trnave pri starostlivosti o pacientku pochybili. Pri jej prijatí neurobili snímok pľúc aj napriek Adrianiným prejavom choroby. Dieťatko sa, aj napriek cisárskemu rezu, nepodarilo zachrániť, udusilo sa. Rodina nebohej požaduje od trnavskej nemocnice 350 tisíc eur.

V roku 2011 zomrela v tej istej nemocnici po pôrode 30-ročná Katarína. Ošetrujúci lekár nevykonal po pôrode revíziu maternice po manuálnom pôrode placenty, aby zistil, či nedošlo k poškodeniu. Pacientka vykrvácala do brušnej dutiny. Okresný súd v Trnave rozhodol, že nemocnica musí rodine nebohej vyplatiť 150 tisíc eur.

V tom istom roku zomrela  aj 32-ročná Zdenka. Keď bola v 13-tom týždni tehotenstva, začala sa sťažovať na bolesti brucha. V prijímacej ambulancii trnavskej nemocnice krátko po prijatí potratila a vzápätí jej vykonali zákrok, kyretáž maternice. Popoludní sa manželovi sťažovala na bolesti ako pri pôrode. O niekoľko hodín zomrela. Zdenka bola diabetičkou, o čom lekári vedeli.

Viac o téme: NemocnicaDievčatkoTrnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu