Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na trhu sa objavila nebezpečná kanvica a poháre: FOTO Úrad verejného zdravotníctva varuje

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky stiahol z predaja škodlivú kanvice a nebezpečné poháre Zobraziť galériu (5)
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky stiahol z predaja škodlivú kanvice a nebezpečné poháre (Zdroj: uvzsr.sk)

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) upozorňuje na nebezpečnú kanvicu na mlieko, ktorú si ľudia mohli zakúpiť v známom obchodnom reťazci. Hlavný hygienik informoval o jej škodlivosti a zároveň ľudí vyzýva, aby ju ihneď prestali používať. Úrad upozornil aj na nebezpečné sklenené poháre z Číny.

Ján Mikas, hlavný hygienik SR, po laboratórnej analýze kanvice na mlieko s vekom a rukoväťou zistil, že výrobok nevyhovuje senzorickému vyšetreniu. Kanvica bola na podnet spotrebiteľa z obchodného reťazca odobraná na analýzu do Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami v Poprade. Výrobca kanvice je neuvedený, ozrejmené je, že výrobok bol vyrobený pre Nemecko v Indii.  

Kanvici nepomohlo ani tretie čistenie

Kanvicu pred prvým použitím vnútri dôkladne vyčistili horúcou vodou a čistiacim prostriedkom, pričom aj po vyčistení ostávalo na bielej handričke viditeľné čierne zafarbenie. ​

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: uvzsr.sk)

To ostávalo na handričke aj po treťom výluhu trojpercentnej kyseliny octovej, aj po treťom výluhu potraviny - mlieka. Čierne znečistenie bolo viditeľné aj v samotnom mlieku. Výrobok teda nespĺňa európske nariadenia.


POZOR: Štátny ústav varuje pre nelegálnou "lekárňou," ide o podvod 


"O výsledkoch testovania výrobku bol informovaný predajca, ktorý dobrovoľne stiahla nepredané výrobky z trhu Slovenskej republiky - výzvou na stiahnutie výrobku pre všetky filiálky zo dňa 10. januára. Informácia pre zákazníkov o možnosti vrátenia výrobku bola zabezpečená," píše ÚVZ. 

Zafarbené černe handričky pri testoch
Zobraziť galériu (5)
Zafarbené černe handričky pri testoch  (Zdroj: uvzsr.sk)

Keďže sa výrobok ešte môže nachádzať na trhu na území Slovenskej republiky, úrad odporúča spotrebiteľom, aby výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť na mieste predaja.Mikas uviedol, že v mlieku sa taktiež nachádzalo viditeľné čierne znečistenie.

Sklenený pohár s obrázkom

ÚVZ SR v spolupráci s hlavným hygienikom upozorňujú aj na sadu sklenených pohárov z Číny. Dôvodom stiahnutia z predaja je migrácia kadmia a olova.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: uvzsr.sk)

Aj v tomto prípade ÚVZ SR odporučil spotrebiteľom, aby predmetný výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja. 

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: uvzsr.sk)

Viac o téme: ÚVZ SRPohárKanvica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu