Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Majú vaše deti tieto bicykle? FOTO Inšpekcia varuje, sú extrémne nebezpečné!

Slovenská obchodná inšpekcia stiahla z predaja dva bicykle určené pre mládež Zobraziť galériu (3)
Slovenská obchodná inšpekcia stiahla z predaja dva bicykle určené pre mládež (Zdroj: Thinkcstock.com, SOI,)

BRATISLAVA – Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zverejnila dva horské bicykle určené pre mladých cyklistov, ktoré nespĺňajú bezpečnostné kritériá a boli okamžite stiahnuté z predaja. Inšpektori varujú, aby rodičia nižšie uvedené bicykle svojim deťom odobrali. Môžu vážne ohroziť ich zdravie.

Dievčenský horský bicykel, určený pre deti vo veku 6 až 9 rokov, podľa SOI predstavuje nebezpečenstvo poranení. Horský bicykel (ARCORE ELEMENT 20 Aluminium 6061) je vyrobený na Taiwane a dostupný je v dvoch farebných prevedeniach. SOI na svojej oficiálnej stránke uvádza, že horský bicykel nespĺňa technické požiadavky na pevnosť predstavca a rámu bicykla.

Horský bicykel ARCORE ELEMENT 20 Aluminium 6061
Zobraziť galériu (3)
Horský bicykel ARCORE ELEMENT 20 Aluminium 6061  (Zdroj: Thinkcstock.com, SOI,)

Môže dôjsť k prasknutiu rámu

"Pri jeho náraze na pevnú prekážku, akou je obrubník, môže dôjsť k prasknutiu alebo zlomeniu rámu či predstavca. Po náraze na prekážku hrozí strata kontroly nad riadením a cyklista sa v dôsledku prudkého pádu môže vážne poraniť," informovala SOI. Inšpekcia taktiež uviedla, že horský bicykel značky Arcore nespĺňa ani informačné údaje pre spotrebiteľov. Výrobca je povinný informovať trvalým a čitateľným označením na časti kolesa (ráfik) v oblasti, ktorá nie je zakrytá plášťom na nebezpečenstvo poruchy spôsobenej jeho opotrebovaním.

Tučná pokuta pre bratislavskú reštauráciu: Bežná prax, na TOTO si dajte pozor 

V dôsledku nebezpečnosti používania daného horského bicykla SOI nariadila, aby bol produkt okamžite stiahnutý z trhu. Predajcom rovnako uložila povinnosť informovať spotrebiteľov o jeho nebezpečenstve. "Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny,“ ozrejmila SOI.

Riziko prudkého pádu

Inšpekcia pri svojej kontrolnej činnosti zistila, že rovnako rizikový faktor predstavuje aj horský bicykel značky MYOJO 20" GALAXY a ohrozuje zdravie. Horský bicykel určený pre mladých cyklistov a je pôvodom z Českej republiky. SOI uviedla, že daný bicykel je nebezpečný z dôvodu mechanického vyhotovenia. Pri jeho používaní hrozia poranenia v dôsledku pádu.

Slovenská obchodná inšpekcia stiahla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkcstock.com, SOI,)

„Horský bicykel nespĺňa technické požiadavky na pevnosť kormidla a rámu bicykla,“ napísala SOI. Tak ako pri predchádzajúcom dievčenskom bicykli, aj pri tomto bicykli hrozia rovnaké riziká spojené s úrazom. Pri náraze na pevnú prekážku hrozí zlomenie rámu alebo kormidla, čo má za následok zranenie spôsobené stratou kontroly nad riadením. Maloletému cyklistovi tak môže hroziť prudký pád. Bicykel tiež nevyhovel informačným povinnostiam. Bol okamžite stiahnutý z trhu a spotrebitelia majú nárok na vrátenie peňazí. 

Viac o téme: SOIBicykel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu