Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vo vzácnej synagóge je železiarstvo

Synagóga už dávno neslúži svojmu účelu. Zobraziť galériu (3)
Synagóga už dávno neslúži svojmu účelu.

BARDEJOV - Nádherná židovská pamiatka v Bardejove pustne. Synagóga a priľahlé nehnuteľnosti sú úplne zdevastované. V budovách, zapísaných aj v zozname Svetového kultúrneho dedičstva (UNESCO), je dnes železiarsky veľkoobchod.

Súčasné využitie pamiatky, ktorá stojí na Mlynskej ulici, je podľa miestneho primátora Borisa Hanuščáka aj obyvateľov mesta nedôstojné. Židovský komplex postavili v druhej polovici 18. storočia. Postupne sa však rozpadával a dnes je v žalostnom stave. „Židovská náboženská obec (ŽNO) v Bardejove nemá na obnovu peniaze. S jej predstaviteľmi rokujeme, ako by bolo možné tieto pamiatky zachrániť,“ povedal bardejovský primátor Boris Hanuščák, podľa ktorého treba na obnovu synagógy získať najmenej 250 miliónov korún.

„So ŽNO sa chceme dohodnúť na odkúpení pamiatok, prípadne na dlhodobom, pravdepodobne storočnom prenájme,“ podotkol B. Hanuščák, podľa ktorého mesto nemôže investovať do cudzieho majetku a kým nebude budovy vlastniť, alebo ich mať v prenájme, nemôže ani žiadať peniaze z eurofondov. „Tak toto od vás počujem po prvýkrát, že mesto Bardejov chce pamiatku odkúpiť, alebo zobrať do prenájmu. Doteraz sa nám totiž nepodarilo dohodnúť. Ale vítam každú iniciatívu v tomto smere,“ povedal predseda Ústrednej rady Židovských náboženských obcí na Slovensku Fero Alexander. Podľa neho však na obnovu synagógy stačí oveľa menej peňazí ako 250 miliónov, ktoré avizoval primátor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu