Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Finančník Rattaj z J&T rozširuje biznis: V Česku získal do prenájmu lyžiarsky areál

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LIBEREC - Liberec na desať rokov požičia svoj skiareál na Ještědu firme Tatry mountain resorts (TMR) slovenského miliardára Igora Rattaja. Po dvojhodinových debatách o tom dnes rozhodli zastupitelia mesta. Najväčší problém sú úzke zjazdovky, zastupitelia si od prenájmu sľubujú rozvoj stratového areálu a zlepšovanie služieb. Firma prevezme Ještěd od tohtoročnej sezóny, povedal Rattaj novinárom.

Za prenájom areálu získa mesto 5,2 milióna českých korún na rok, z toho 4,2 milióna je určených na podporu športového klubu.

TMR mala pôvodne skiareál získať na 25 rokov, časti zastupiteľstva sa to zdalo ako neúmerne dlhá doba. TMR pristúpila na skrátenie pod podmienkou, že po uplynutí platnosti zmluvy bude môcť uplatniť opciu na ďalších desať rokov. Mesto na opciu nemusí pristúpiť, ale muselo by TMR zaplatiť investíciu v zostatkovej cene, prevziať dlhy a zaplatiť zmluvnú pokutu.

"Je to ochrana pre nich, keď sa im to naozaj podarí rozbehnúť a iné vedenie mesta sa rozhodne dať prednosť inému investorovi," uviedol poslanec Michal Hron (Starostovia pre Liberecký kraj), ktorý bol vo vyjednávacej skupine. TMR súhlasilo aj s vypustením ďalšej problematickej podmienky, a to možnosťou ručiť za investície majetkom skiareálu.

V skiareáli na Ještědu je cez deväť kilometrov tratí s tromi lanovkami a piatimi vlekmi. V posledných rokoch tam za sezónu lyžovalo od 35.000 do 98.000 ľudí. Tržby SAJ za zimu sa pohybovali medzi deviatimi až 25 miliónmi českých korún. Mesto hľadalo strategického partnera, pretože nemá na investície, navyše je areál stratový. Mesto uvádza, že za predchádzajúcich šesť sezón celková strata dosiahla 83 miliónov českých korún. Rokovania s TMR trvali dva roky.

Firma vo svojej ponuke uviedla, že v prvej fáze investuje 169 miliónov korún. Ďalšie investície za pol miliardy závisia od zmien v územnom pláne.

Liberec už v minulosti raz areál súkromnej firme prenajal, skončilo to ale fiaskom. Firma Snowhill mala Ještěd prenajatý od roku 2006, mesto ho od nej prevzalo späť o tri roky neskôr s štvrťmiliardovým dlhom.

Slovenská firma prevádzkuje najväčšie skiareály na slovenskom a podniká aj v Poľsku. Skupina TMR vlastní najväčší slovenský akvapark, hotely, má aj podiel v prevádzkovateľovi najväčšieho českého skiareálu v Špindlerovom Mlyne. Rattaj dnes zastupiteľom povedal, že ročný obrat TMR je asi 2,6 miliardy českých korún a v zime má cez 2000 zamestnancov.

Viac o téme: Igor RattajTatry mountain resorts
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu