Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bugár: Nastolenie témy dekrétov vyvolá len napätie

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície mala najskôr pripraviť návrh na odškodnenie za Benešove dekréty, oboznámiť s ním koaličných partnerov a ostatné parlamentné strany a až potom s ním ísť na verejnosť, povedal k oznámeniu predsedu SMK Pála Csákyho, že v septembri dá takýto návrh do parlamentu, jeho predchodca Béla Bugár.

"Mám problém s tým, ako to otvoril. Takto to vyvolá len napätie," komentoval Csákyho oznámenie cez rozhovor pre maďarský denník Magyar Nemzet. "Aj to je zlé, že to odkázal z Maďarska," dodal Bugár. Nerozumie ani načasovaniu Csákyho iniciatívy. Návrh pre parlament ešte podľa Bugára SMK nepripravila, okrem toho si za prioritu určila presadenie vykonávacích zákonov k charte regionálnych a menšinových jazykov.

Bugár uviedol, že odškodnenie za povojnové dekréty prezidenta Beneša mala SMK vždy v programe. Riešenie ponúkla pri vstupe do druhej Dzurindovej vlády, partneri to však odmietli. Ospravedlnenie musí podľa Bugára prísť z oboch strán - slovenskej aj maďarskej. "Parlamenty by povedali - prepáčte a vláda by vytvorila fond, z ktorého by sa moli desať rokov čerpať úroky na kultúrne aktivity menšiny," popísal svoju predstavu. Dohodnúť sa musia nielen politické strany v SR, ale aj Bratislava a Budapešť.

Csákyho iniciatíva nemá podľa Bugára nádej na úspech. "Koaličné strany to určite odmietnu. Opozičné buď povedia, že návrh nepoznajú, alebo ho tiež rovno odmietnu." Najskôr treba podľa Bugára povedať, o ktoré dekréty ide a návrh zverejniť, až keď bude pripravený a schváli ho predsedníctvo SMK. To sa najbližšie zíde 27. augusta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu