Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dážď, vietor a ochladenie: Poriadne sa oblečte, začiatok týždňa bude mrazivý!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že nás čaká poriadne upršaný a mrazivý začiatok týždňa. Postupne by sa však malo počasie zlepšovať a vo štvrtok by sa dokonca malo opäť objaviť babie leto a počasie by sa malo ustáliť.

Jesenné počasie nebolo zatiaľ veľmi príjemné. Chlad, vietor a nestabilné teploty majú na svedomí mnoho prechladnutí a chrípkových stavov. Bohužiaľ, ani nasledujúce dni nebudú výnimkou. Začiatkom týždňa nás potrápia prízemné mrazy, nízke teploty, zrážky a vietor. Koniec víkendu sa tiež nesie v znamení mrakov a občasných prehánok.

Cez naše územie totiž postupuje studený front, ktorý na mnohých miestach prinesie prehánky alebo dážď. Od štvrtka by sa v našej oblasti mala zvýrazniť tlaková výš, vďaka ktorej sa počasie relatívne ustáli. Na horách sa bude miestami vyskytovať aj sneh, na svojom Facebook o tom informovala stránka imeteo.

Dážď, vietor a ochladenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/imeteo)

PONDELOK

Zatiaľ však treba počítať s prízemným mrazom, a to na väčšine územia najmä v nedeľu a v pondelok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dokonca vydal výstrahu prvého stupňa pre stredné a východné Slovensko. Teplota môže klesnúť až na -3 stupne Celzia. Teploty by sa v pondelok počas dňa mali pohybovať okolo 10 až 15 stupňov a na väčšine územia bude zamračené.

Dážď, vietor a ochladenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

   

UTOROK

Utorok by sa mal niesť v rovnakom duchu. Na naše územie sa však priblíži ďalší front, ktorý prinesie zrážky. Denná teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí od 8 do 15 stupňov. Opäť sa však budú vyskytovať aj prízemné mrazy.

Dážď, vietor a ochladenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

STREDA

Počasie v strede týždňa bude poznamenané studeným frontom, ktorý so sebou prinesie dážď a zrážky takmer na celé územie Slovenska. Bude oblačno, zamračené a na hrebeňoch Tatier bude snežiť. Teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 5 až 10 stupňov.

Slovensko potrápia prízemné mrazy 

Takmer na celom území Slovenska treba v najbližších dňoch počítať s prízemným mrazom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa.

V nedeľu platí výstraha pre celý Trenčiansky, Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj. Meteorológovia ju vydali predbežne na čas od 23.00 h do 08.00 h nasledujúceho dňa. V pondelok (9.10.) platia výstrahy pre všetkých osem krajov, s výnimkou niektorých okresov Bratislavského a Trnavského kraja. V utorok (10.10.) by mala byť situácia podľa meteorológov o čosi pokojnejšia na západe krajiny. Bratislavský a Trnavský kraj sú na daný deň zatiaľ bez výstrahy.

"Vo výške 5 cm nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -4 až 0 stupňov Celzia. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny," upozorňuje SHMÚ.

Viac o téme: PočasiePredpoveďSlovenskoPrízemný mráz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu