Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemeckom sa prehnal smrtiaci orkán Xavier: Najmenej 7 mŕtvych, problémy aj na Slovensku

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Včera večer sa severným Nemeckom prehnala prudká búrka Xavier, ktorá dosahovala silu orkánu. Minimálne sedem ľudí zomrelo a búrka zanechala obrovské škody na majetku a narušená bola aj verejná doprava. Berlínski hasiči vyhlásili výnimočný stav. Na Slovensku sa v noci takisto prehnala silná búrka, ktorá zanechala škody.

Nemeckom sa prehnal smrtiaci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Búrka Xavier sa prehnala cez sever a východ Nemecka a v neskorých večerných hodinách sa presunula nad Česko a Poľsko. Obeťami búrky boli predovšetkým šoféri áut, na ktoré popadali stromy či konáre. V hamburskej štvrti Horn spadol na idúce auto strom a o život prišla jedna zo žien vo vozidle. Druhú so zraneniami previezli do nemocnice. Padajúce stromy zabili ďalších štyroch šoférov v Braniborsku, jednu vodičku v berlínskej štvrti Tegel a vodiča kamióna v Pomoransku.

Nemeckom sa prehnal smrtiaci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Maurizio Gambarini, Silas Stein)

Víchrica Xavier zosilnela z kategórie 3 na kategóriu 4. Hamburskí hasiči museli vydať varovanie. "Varovanie pre Hamburg. Nezdržujte sa v súčasnosti na voľnom priestranstve, zostaňte v chránených priestoroch," uviedli na Twitteri. Ľudia na sociálnych sieťach informovali, že išlo o najsilnejšiu búrku za posledných 20 rokov.

Varovanie vydala aj nemecká meteorologická stanica. 

Búrka napáchala obrovské škody

Materiálne škody sa odhadujú na rádovo milióny eur. Narušená bola plynulosť železničnej i leteckej dopravy, MHD, trajektovej i lodnej dopravy. Rozsah narušenia bol v niektorých oblastiach absolútny, došlo k ochromeniu alebo pozastaveniu železničnej dopravy postupne fakticky na celom území krajiny. V prípade leteckej dopravy registrovali výpadky a omeškania, ako aj prerušenie odbavovania pasažierov či prijímania lietadiel.

Nemeckom sa prehnal smrtiaci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Maurizio Gambarini, Silas Stein)


Prečítajte si tiež: MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol orkán: VIDEO Hlásia mŕtvych


Cestujúci, ktorí do nemeckej metropoly prileteli, museli zostať z bezpečnostných dôvodov určitý čas v lietadlách. "Môže dochádzať k oneskoreniu," varoval večer hovorca letísk. Z bezpečnostných dôvodov včera už o 14-tej popoludní zavreli svoje brány obe zoologické záhrady v metropole Berlín. Padajúce konáre a stromy by podľa nich mohli ohroziť návštevníkov i zvieratá. Z rovnakého dôvodu nefungovala sieť prímestských vlakov, ktorá je pritom pre dopravu v nemeckom hlavnom meste kľúčová.

Nemeckom sa prehnal smrtiaci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Železničná doprava v Nemecku je stále ochromená

Železničná doprava je v severných oblastiach Nemecka po vyčíňaní búrky Xavier naďalej ochromená. Mnohí cestujúci strávili noc v hoteloch alebo lôžkových vlakoch, ktoré k tomu účelu poskytli na staniciach nemecké železnice.

Nemeckom sa prehnal smrtiaci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Výpadky vlakových spojov na hlavných tratiach dnes naďalej komplikujú život nielen ľuďom cestujúcim na dlhšiu vzdialenosť, ale aj ľuďom, ktorí vlakom dochádzajú do zamestnania. Aj dnes museli počítať so zrušenými alebo výrazne oneskorenými spojmi. Dnes ráno zostávala naďalej prerušená prevádzka na hlavných tratiach medzi Hannoverom a Berlínom, Hamburgom a Berlínom, Hamburgom a Hannoverom a Hamburgom a Kielom, informovala agentúra DPA.

Nemeckom sa prehnal smrtiaci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na severe Nemecka bez elektriny 10-tisíc ľudí

Približne 10-tisíc ľudí zostalo dnes bez dodávok elektrickej energie v severovýchodnej nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko po tom, ako v regióne vyčíňala búrka Xavier.

Počas jej štvrtkového vyvrcholenia, keď rýchlosť vetra dosahovala rýchlosť 180 kilometrov, postihli výpadky elektriny 35-tisíc ľudí. Energetické spoločnosti informovali, že robia všetko preto, aby sa dodávky čo najskôr obnovili.

Nemeckom sa prehnal smrtiaci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zasiahnuté aj Slovensko

Hasiči v Banskobystrickom kraji odstraňovali v noci na dnes na niekoľkých miestach stromy z ciest, ktoré na ne spadli vplyvom silného vetra. Najviac zásahov mali v okrese Brezno. Ako informovali z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici, ešte pre polnocou boli službukonajúci príslušníci zboru privolaní k spadnutému stromu na ceste z Čierneho Balogu do Hriňovej. Krátko na to k ďalšiemu stromu, ktorý sa nachádzal na ceste v blízkosti obce Sihla.

Spadnuté stromy vplyvom počasia odstraňovali po polnoci postupne aj v Detvianskej Hute v okrese Detva, Veľkej nad Ipľom v okrese Lučenec, na úseku cesty Drábsko-Lom nad Rimavicou v okrese Brezno, v Hriňovej v okrese Detva, ako aj v samotnom Brezne.

Silný vietor v Tatrách

V Západných Tatrách sa počas dnešného dňa očakáva miestami nad pásmom lesa výskyt silného vetra. Ten dosiahne v nárazoch rýchlosť 70 - 100 km/h. V polohách nad 1600 m n. m. je nový zmrznutý sneh, vyššie sú aj zvyšky staršieho snehu. Povrch snehu tvorí poľadovica.

Problémy v Česku

Stovky výjazdov zaznamenali vo štvrtok popoludní a večer hasiči v Česku kvôli silnému vetru. Väčšinou odťahovali popadané stromy a konáre. Nikto nebol zranený. Problémy ale zostávajú na niektorých železničných tratiach, nejazdia napríklad vlaky medzi Trmicami a Řehlovicami na Ústecku. Vietor spôsobil aj poruchy na vysokom i nízkom napätí, na Děčínsku, Ústecku alebo v Libereckom kraji sú desiatky domácností bez prúdu.

Pri Bělej pri Starej Pake na Semilsku narazil večer do spadnutého stromu vlak, hasiči museli 32 cestujúcich evakuovať a zaistili pre nich autobus. Prevádzka na trati už bola obnovená. Rovnako tak už jazdia vlaky v úseku Mikulovice - Jindřichov v Sliezsku, kde ležali popadané stromy. Bol nahlásený aj pád stromu cez koľaje v Želechoviciach v Zlínskom kraji, ale rušňovodič ho odstránil sám. Vyriešené boli aj problémy na trati Katovice - Bohumín, niektoré vlaky ale nabrali viac ako päťhodinové meškanie.

Viac o téme: BúrkaVíchricaNemeckoSlovenskoXavier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu