Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Čaká nás zdražovanie potravín

BRATISLAVA - Slovákov čaká už čoskoro cenový šok! Rodí sa menej obilia, trápia nás dlhotrvajúce suchá či prívalové dažde.

Viac peňazí by sme tak najneskôr na jeseň mali zaplatiť nielen za chlieb, ale aj za mliečne výrobky či dokonca med. Čo hovoria na chystané zdražovanie odborníci a o koľko hlbšie si budeme musieť siahnuť pri nákupoch do peňaženiek?

O zvýšených cenách potravín sa hovorí čoraz viac. Vlani ešte korunový rožok už teraz mnohé reťazce predávajú po 1,50 Sk. Slabšia úroda môže podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vyvolať 5- až 10-percentný rast výstupných cien poľnohospodárskych produktov. „Treba kalkulovať s tým, že ceny základných potravín sa budú zvyšovať. Zatiaľ je ťažké odhadnúť, do akej miery predajcovia premietnu vyššie nákupné ceny obilnín do cenoviek na pultoch,“ povedal predseda Zväzu výrobcov krmív Marián Uhrík.

V susednom Maďarsku napríklad chlieb už zdražel o 20 percent. „My môžeme napríklad v prípade pečiva očakávať halierové zvýšenie, pri chlebe možno korunové, no dnes je to veľmi ťažké odhadnúť. Je to všetko aj na obchodných reťazcoch, napríklad cena rožka narastie a niektorý predajca ho môže predávať za nákupnú alebo podnákupnú cenu,“ dodáva prezident Zväzu obchodov Pavol Konštiak.

Podľa neho sa budú potraviny na Slovensko dovážať odtiaľ, kde bude lepšia cena. „Je to len zbožné prianie výrobcov, aby ceny narástli. Obchodné reťazce sa snažia nakupovať za čo najvýhodnejšie ceny a znižovať cenu výrobkov, aby boli predajné. Vždy hľadáme možnosť, aby sme tie ceny udržali na čo najnižšej hranici,“ dopĺňa.

Súčasná situácia je zatiaľ taká, že rakúski a poľskí obchodníci kvôli nedostatku prejavujú veľký záujem o slovenské obilie. Horúce leto však na druhej strane nestlačilo ceny zeleniny v obchodoch, v niektorých prípadoch skôr naopak. Pri kilograme zemiakov sa napríklad očakáva nárast o 4 koruny. Pod vyššie ceny tohtoročného medu by sa zas podľa odborníkov mala podpísať zlá sezóna v Maďarsku a jeho nedostatok v okolitých krajinách. Z toho vyplýva jediné: Kým dnes na stravu dávame približne tretinu priemerného platu (asi 5-tisíc Sk), po chystanom zdražovaní to bude najmenej o 500 korún viac!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu