Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenskí väzni sa budú mať lepšie

ŽELIEZOVCE - V slovenských väzniciach sa zlepšia životné podmienky. Pre odsúdených už napríklad pribudli telefónne automaty.

Niektorí obvinení vo väzbe sa podľa chystaného zmeneného režimu budú môcť stýkať so spoluväzňami a využívať lepšie vybavené cely. Novinárom to dnes povedal minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Slovenské väznice sa postupne prispôsobujú európskym štandardom. Od budúceho roka bude mať každý väzeň priestor v cele minimálne štyri metre štvorcové, časom sa väznice prispôsobia tak, aby sa výmera podlahovej plochy na jedného väzňa zvýšila na päť metrov štvorcových.

Podľa Harabina sú slovenské väznice momentálne plné na 80 percent a preto nebude treba v dohľadnej dobe stavať nové. Zo stávajúcich väzníc sa bude rozširovať väznica v Levoči a sprevádzkovať by chceli väznicu v Jelšave.

Harabin dnes upozornil, že treba riešiť najmä podmienky vo výkone väzby pre matky s deťmi, ústave pre prepustených ľudí s psychickými poruchami, sústrediť sa však chce najmä na prácu pre väzňov. "Práca väzňov je najúčinnejším prostriedkom prevýchovy," povedal minister.

V slovenských väzniciach pracovalo koncom mája tohto roku 72,5 percenta zo všetkých väzňov, čo je o šesť percentuálnych bodov viac ako pred rokom. Najvyššia zamestnanosť, takmer 100-percentná, je v ženskej väznici v Nitre, z ostatných väzníc sa najlepšie darí nájsť prácu pre odsúdených v Želiezovciach, kde zo 600 odsúdených pracuje na farme alebo v miestnych prevádzkach takmer 500 väzňov.

Odbyt výrobkov väzníc má zabezpečiť napríklad nákup nábytku výhradne z väzenských dielní v Želiezovciach. Týmto nábytkom sú zariadené aj niektoré kancelárie na ministerstve. Okrem stolárskej výroby v Želiezovciach väzni montujú napríklad časti otočných stoličiek pre talianskeho odberateľa, časť ľudí zamestnávajú na miestnej farme, ktorá zásobuje zeleninou aj iné väznice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu