Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nebezpečné kúpanie na Kuchajde a v Modre: Úrad varuje, vo vode našli hrozbu

Kúpalisko Kuchajda v Bratislave
Kúpalisko Kuchajda v Bratislave (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - Kontrolné merania vzoriek vody na prírodných a umelých kúpaliskách v Bratislavskom kraji identifikovali problémy na bratislavskej Kuchajde a kúpalisku v Modre. Dnes o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

V prípade vodnej plochy v bratislavskom Novom Meste zistili hygienici problém v južnej časti jazera. "Kým vzorky vody, odobraté dňa 26. júna na mieste Kuchajda-sever, preukázali vyhovujúcu kvalitu vody, na mieste Kuchajda-juh boli vo vzorkách prekročené limity mikrobiologických ukazovateľov," informovala hovorkyňa RÚVZ v Bratislave Katarína Nosálová. Opakovaný odber vzoriek vody uskutočnia hygienici v pondelok 3. júla.

Nevyhovujúcu kvalitu vody preukázali i merania na letnom kúpalisku Modra zo dňa 20. júna. "Biologické i mikrobiologické ukazovatele boli prekročené v plaveckom bazéne, v detskom bazéne prekročili prípustné limity mikrobiologické hodnoty," uviedla Nosálová. "Po vykonaní nápravných opatrení sa robil kontrolný odber v utorok 27. júna, na výsledky čakáme," dodala.

Výsledky meraní vzoriek vody z ďalších monitorovaných plôch prírodných a umelých kúpalísk, ktoré sú v prevádzke, preukázali vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie. Kvalita vody na prírodných kúpaliskách zaradených do monitoringu alebo s organizovanou rekreáciou kontroluje RÚVZ v Bratislave v dvojtýždňových intervaloch i podľa aktuálnej situácie. Na lokalitách s neorganizovanou rekreáciou sa vykonávajú len orientačné kontroly kvality vody na kúpanie dva- až trikrát za sezónu alebo podľa aktuálnej situácie. Kontrola bazénovej vody sa preveruje raz za mesiac alebo podľa aktuálnej situácie.

Viac o téme: JazeroModraSiniceKuchajda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu