Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tieto dve mestá si môžu vydýchnuť: Väčšine kúpalísk hygienici povolili prevádzku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martin Palkovič)

BANSKÁ BYSTRICA/BREZNO – Hoci sa v okresoch Banská Bystrica a Brezno nenachádzajú prírodné kúpaliská, návštevníci majú možnosť využívať tie sezónne a vonkajšie bazény, ktoré počas letnej turistickej sezóny sprístupňujú prevádzkovatelia ubytovacích zariadení. Kladné rozhodnutie hygienikov dostanú len vtedy, ak splnia požiadavky na prevádzku a kvalita vody na kúpanie je vyhovujúca.

Ako informovala vedúca odboru hygieny banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) a zároveň hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre hygienu životného prostredia a zdravia Kvetoslava Koppová, v okrese Banská Bystrica evidujú sedem bazénov plus jazero na plážovom kúpalisku. RÚVZ zatiaľ vydal na základe žiadostí jeho prevádzkovateľa postupne tri súhlasné rozhodnutia na uvedenie do prevádzky. V okrese je ešte kúpalisko Strelníky, kde rovnako na základe žiadosti prevádzkovateľa vykonali štátny zdravotný dozor (ŠZD) a odobrali vzorky vody. Aj tam sú od júla pripravení začať.

Podľa Koppovej v okrese Brezno evidujú šesť kúpalísk. Povolenie od hygienikov na spustenie prevádzky dostali dva vonkajšie bazény pri Penzióne Schweintaal v Braväcove, verejné kúpalisko v obci Jasenie, dva bazény letného kúpaliska v Podbrezovej a kúpalisko Aqua-Relax Lívia Brezno–Zadné Hálny.

Vzorky vody odobraté z nadzemného vonkajšieho bazéna pri chate Limba a pri hoteli Biela Medvedica v Bystrej nespĺňali požiadavky na kvalitu vody, odbery tam zopakujú. Oba bazény by mali spustiť do prevádzky 8. júla.

"Za kúpaciu sezónu sa v podmienkach SR všeobecne považuje obdobie od 15. júna do 15. septembra, kedy sa očakáva najvyšší počet kúpajúcich sa. RÚVZ vykonáva na všetkých kúpaliskách ŠZD, ktorý je zameraný na kontrolu dodržiavania hygienických požiadaviek a schválených prevádzkových poriadkov. Súčasťou výkonu ŠZD môže byť aj odber vzoriek vody, ich vyšetrovanie a hodnotenie. Kontroluje sa tiež stav a čistota všetkých objektov, bazénov, plôch na slnenie, spŕch, šatní, WC, miestností prvej pomoci a prítomnosť plavčíkov či dostupnosť informácií o kvalite vody," konštatovala Koppová.

Viac o téme: KúpaliskáBanská BystricaBrezno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu