Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenská katolícka cirkev rozpútala novodobý hon na čarodejnice: Fuj, deti učia humanizmu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výchova detí pod vplyvom humanizmu? Nehrozí, varujú slovenskí biskupi. Dokument o akčnom pláne pre deti vyvolal nečakanú rozpravu, po tom čo naň upriamili pozornosť biskupi. Vydali proti tomu protest! Odborník to však vidí úplne inak.

Správa o plnení úloh vyplývajúcich z Národného akčného plánu pre deti na roky 2013 - 2017 za rok 2016 a návrh na jeho aktualizáciu vyvolal nečakný vzruch. Obuli sa totiž doň sovenskí biskupi. Nepáčilo sa im, ako sa vychovávajú naše deti. Konkrétne, že vzdelávanie sa nesie v duchu humanizmu.

Duch humanizmu ako ideológia

Biskupom sa nepáčilo toto znenie z programu: „Do Školského vzdelávacieho programu zapracovať povinné témy súvisiace s multikultúrnou výchovou, výchovou v duchu humanizmu a so vzdelávaním v oblasti ľudských práv, práv dieťaťa, rovnosti muža a ženy, predchádzania všetkým formám diskriminácie, xenofóbie, antisemitizmu, intolerancie a rasizmu a v oblasti problematiky migrácie.“

Predseda konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský
Zobraziť galériu (2)
Predseda konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský  (Zdroj: RTVS)

Cyrilometodské tradície

Čo pobúrilo slovenských biskupov je slovné spojenie "výchova v duchu humanizmu". Dôvod? Slovenská ústava sa opiera o cyrilo-metodské duchovné dedičstvo a humanizmus ako ideológia je v rozpore s týmto odkazom. "Okrem iného, táto požiadavka je v rozpore s právom rodičov vychovávať a vzdelávať svoje deti v súlade so svojím filozofickým a náboženským presvedčením," uvádzajú biskupi.

Biskupom sa nepáči terminologické nejasnosti okolo dokumentu. "Lebo humanizmus možno chápať nielen ako pozitívne kultúrne hnutie, ale aj ako filozofický smer, ktorý zdôrazňovanie významu človeka spája so zásadným odmietnutím náboženstva. V prípade, že by humanizmus bol interpretovaný takýmto spôsobom, asi neprekvapí, že v predstaviteľoch Cirkvi sa vzbudia isté obavy. Veď už za komunizmu si naši veriaci toho humanizmu užili, koľko sa len do nich zmestilo," tvrdí Kramara s tým, že odporúča nahradenie "výchovy v duchu humanizmu" slovným spojením “výchova k ľudskosti".

Preto žiadajú, aby školský vzdelávací program neobsahoval povinné témy spojené s týmto pojmom.

Ako slon v porceláne

Pedagóg a poradca ministra školstva Vladimír Burjan si myslí, že KBS sa správa ako slon v porceláne. "Pripomienku KBS považujem za veľmi nešťastne formulovanú a nevhodnú. (A nie je to zďaleka prvý raz, kedy sa KBS správa ako slon v porceláne.)," reaguje pre Topky Burjan.

Biskupi uvažujú plytko a kontraproduktívne

Podľa neho spočíva spor v tom, že humanizmus má viacero významov. "Keď hovoríme o nehumánnom zaobchádzaní, humanitárnej katastrofe či humanitárnej pomoci, nemá to nič spoločné s ateizmom. Máme na mysli ľudskosť, ľudomilnosť, súcit, ochotu pomáhať, snahu o dodržiavanie ľudských práv, či priamo lásku k blížnemu. Takto vníma humanizmus veľká časť spoločnosti, a preto sa stanovisko KBS stretáva s takou silnou odmietavou reakciou. Biskupi sa dopustili dvoch neprípustných zjednodušení: humanizmus zredukovali na ateizmus a cyrilo-metodské duchovné dedičstvo zredukovali na náboženskú vieru. Potom im to vychádza tak, že tieto dva myšlienkové svety stoja proti sebe. Je to plytký, archaický a pre spoločnosť kontraproduktívny spôsob uvažovania. Je to snaha stavať proti sebe ľudí, ktorí chcú pomáhať blížnym, pretože im to káže Boh a ľudí, ktorí chcú pomáhať blížnym aj bez Boha. Najhoršie je, že z takýchto sporov nakoniec najviac profitujú ľudia, ktorí vôbec nechcú pomáhať blížnym," tvrdí uznávaný odborník na školstvo.

Nezmyselné a škodlivé

Bývalému ministrovi kultúry a jedného z iniciátorov výzvy za odluku cirkvi od štátu Danielovi Krajcerovi (SKOK) sa kritika biskupov tiež nepáči. Pripomienky biskupov považuje za nezmysel. "Kresťanstvo, grécku filozofiu a princípy humanizmu a osvietenstva považujem za základne zdroje duchovného a etického vývoja Európy. Humanizmus mimochodom neznamená ateizmus, ale dáva do popredia ľudskú bytosť a vedecký prístup pri vyvracaní rôznych mýtov. Preto túto vyhradu KBS považujem za nezmyselnú a dokonca škodlivú pre deti a ich vzdelávanie," zareagoval pre Topky Krajcer.

Lebo humanizmus možno chápať nielen ako pozitívne kultúrne hnutie, ale aj ako filozofický smer, ktorý zdôrazňovanie významu človeka spája so zásadným odmietnutím náboženstva. V prípade, že by humanizmus bol interpretovaný takýmto spôsobom, asi neprekvapí, že v predstaviteľoch Cirkvi sa vzbudia isté obavy. Veď už za komunizmu si naši veriaci toho humanizmu užili, koľko sa len do nich zmestilo.

 
terminologické nejasnosti daného dokumentu

 
terminologické nejasnosti daného dokumentu

 
terminologické nejasnosti daného dokumentu

 
Viac o téme: KBSBiskupiHumanizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu