Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Silné búrky a ochladenie: Budú pokračovať?

Katke Lygovej (20) a Katke Novotnej (20) z Banskej Bystrice sa ochladenie veľmi nepáči.
Katke Lygovej (20) a Katke Novotnej (20) z Banskej Bystrice sa ochladenie veľmi nepáči.

SLOVENSKO - Slovensko už niekoľko dní sužujú silné búrky. Tie sú často sprevádzané silným vetrom, ktorý miestami dosahuje aj silu víchrice. Počas niekoľkých minút pri týchto búrkach na zem spadne veľké množstvo zrážok. Po minulotýždňových horúčavách sa včera na Slovensku ochladilo. Silné búrky však môžu pokračovať.

Podľa klimatológa SHMÚ Pavla Faška je výskyt búrok v lete normálny. „Zaujímavá je však ich momentálna sila. Dôvodom je rôzne počasie na západnom pobreží Európy a na Britských ostrovoch. Tam sú mierne teploty okolo 15 až 18 stupňov a naopak na Balkáne a najmä vo východnej časti Stredomoria sú zase tropické horúčavy s teplotami nad 40 stupňov,“ konštatoval Faško.

Tento veľký teplotný kontrast podmieňuje tvorbu frontálnych rozhraní, ktoré sa prejavujú intenzívnymi búrkami. Aj v noci na včera rýchlosť vetra v nárazoch dosahovala v Bratislave a v Jaslovských Bohuniciach 97 kilometrov za hodinu. „Popri silnom vetre sú negatívnym javom aj intenzívne dažde. Vo veľmi krátkom čase pritom spadne veľké množstvo vody, čo môže spôsobovať lokálne záplavy,“ dodal Faško.

Po miernom ochladení by sa v najbližších dňoch teploty mali pohybovať v teplejších oblastiach okolo 24 stupňov, v severných častiach územia cez deň nemusia vystúpiť ani nad 20 stupňov Celzia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu