Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gašparovič: Úroveň demokracie sa zvyšuje

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič nesúhlasí so správou Freedom House, podľa ktorej sa na Slovensku zhoršuje úroveň demokracie.

"Vôbec si to nemyslím," povedal dnes pre agentúru SITA. Podľa neho sa naopak demokracia u nás posilňuje. "Ja si myslím, že dnes je na Slovensku práve opačná tendencia - zvyšovať úroveň demokracie, nie znižovať." O vplyve vlády na demokraciu vôbec nepochybuje. "Volič si ju zvolil, dnes má vláda dôveru nad 50 percent voličov. Ja vôbec nevidím dôvod, prečo by som mal pochybovať," povedal prezident.

Vo štvrtok zverejnená správa Freedom House vyčíta Slovensku najmä tlak na súdy a koncentráciu moci. Strednú Európu podľa nej vyčerpali reformy a populizmus, ktorý sa šíri od strednej Európy po Kaukaz. Slovensko v reformách a procese demokratizácie spoločnosti v rámci krajín Visegrádskej štvorky spolu s Maďarskom vedie. Aj u nás sa však situácia v porovnaní s predchádzajúcim rokom zhoršila.

Najvážnejšie pochybnosti o Slovensku má v nezávislosti súdnictva. Správa sa zaoberá krokmi ministra spravodlivosti Štefana Harabina, poukazuje na výmeny predsedov krajských súdov a tlaky na zrušenie Špeciálneho súdu. Stav v justícii podľa analytikov ovplyvňuje celú spoločnosť a zvyšuje riziko korupcie. Vystríha aj pred priveľkou koncentráciou moci v rukách premiéra Roberta Fica a vládnych strán a pred nepriateľským postojom k mimovládnym organizáciám, citoval zo správy denník Sme.

Freedom House je nezávislá mimovládna organizácia, ktorú v roku 1941 spoluzakladala manželka amerického prezidenta Eleanor Rooseveltová. Podporuje a sleduje šírenie slobody a demokracie vo svete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu