Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Gašparovič sa vzdá vily na Slavíne

Ivan Gašparovič Zobraziť galériu (3)
Ivan Gašparovič

ČASTÁ/BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič sa zrejme vzdá neobývanej vily na Slavíne, aby prispel na obnovu kaštieľa v Rusovciach neďaleko Bratislavy. Prezident to povedal po dnešnom stretnutí najvyšších ústavných činiteľov v Častej-Papierničke. V budúcnosti by mal kaštieľ poskytovať priestory na rokovania či ubytovanie pre zahraničné návštevy. Rekonštrukcia by stála asi pol miliardy korún.

"Všetci traja sme sa dohodli, že budeme robiť všetko pre to, aby sa dobudovali Rusovce," povedal Gašparovič. "Kancelária prezidenta by v tom prípade verejne odpredala rezidenciu a peniaze by dala do toho projektu, ktorý by pripravila vláda na Rusovce," dodal.

Vilu na Slavíne naposledy užíval exprezident Rudolf Schuster, ktorý sa z nej vysťahoval na jar 2004. Podľa odhadov by ju mohla kancelária prezidenta predať za sto miliónov korún.

Premiér Robert Fico potvrdil, že Gašparovič má v tomto jeho podporu. Rusovský kaštieľ je podľa neho nádhernou kultúrnou pamiatkou, s rekonštrukciou počíta na budúci rok. "Vláda urobí všetko preto, aby k týmto zdrojom pridala ďalšie a mohli sme začať s prvými prácami na tomto projekte," sľúbil Fico. Obnovu podporuje aj predseda parlamentu Pavol Paška. "Rusovce treba urobiť, aby úroveň štátnej reprezentácie dosiahla európske štandardy," povedal.

Podľa premiéra by sa na Slovensku mala zrekonštruovať každý rok aspoň jedna pamiatka. V krajine sa ich nachádza viac ako 9.500, viaceré sú v havarijnom stave. Tento rok sa začala obnova Bratislavského hradu, ktorý spravuje Národná rada. Vláda vyčlenila podľa Pašku pre tento rok na tento účel 50 miliónov korún.

Rozľahlý kaštieľ v Rusovciach, ktorý patrí Úradu vlády, je v súčasnosti prístupný len po povoleniach úradníkov. "Teraz je to opravené tak na 30 percent. Na dokončenie bude ešte treba asi pol miliardy," povedal denníku Pravda pred časom architekt Ján Bahna, ktorého firma vypracovala projekt rekonštrukcie.

Prezidentská vila na Slavíne je prázdna, Gašparovič sa do nej dodnes pre nevyhovujúce priestory zo svojho domu v Limbachu nepresťahoval. V roku 2000 ju kúpili od dozornej rady Východoslovenských železiarní za 36 miliónov korún, následne do nej investovali ďalšie desiatky miliónov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu