Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Bývalý minister práce Magvaši bol vraj agentom ŠtB

Peter Magvaši
Peter Magvaši

BRATISLAVA - Bývalý minister práce za Slovenskú demokratickú ľavicu (SDĽ) Peter Magvaši bol viac ako rok agentom komunistickej tajnej služby. Informovala o tom televízia Markíza, podľa ktorej to vyplýva z dokumentov Ústavu pamäti národa.

Magvaši bol agentom ŠtB v rokoch 1972 a 1973 v čase, keď zastával vysoký post v Považských strojárňach, uviedla Markíza. V dokumentoch sa podľa televízie zachoval aj súhlas so spoluprácou s Magvašiho podpisom.

Z dokumentov ÚPN ďalej podľa Markízy vyplýva, že ŠtB informoval o ľuďoch podozrivých zo spolupráce s americkou tajnou službou; na služobnej ceste mal zas sledovať svojho kolegu - údajne ďalšieho agenta ŠtB. So svojím riadiacim dôstojníkom sa podľa svojho osobného spisu stretol až do ukončenia spolupráce osemkrát, tajnej službe údajne poskytol jedenásť správ.

Bývalý politik v minulosti informácie o spolupráci s komunistickou tajnou službou odmietal, neskôr iba priznal, že sa s ľuďmi z ŠtB stretával. Aktuálnu reakciu televízii Markíza poskytnúť odmietol.

Magvaši bol ministrom práce počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu v rokoch 1998 až 2002, v roku 1994 bol zas niekoľko mesiacov ministrom hospodárstva vo vláde Jozefa Moravčíka. Magvašiho SDĽ sa neskôr stala súčasťou Smeru-SD súčasného premiéra Roberta Fica.

Medzi menami spolupracovníkov ŠtB sa v minulosti objavili aj iní politici - napríklad bývalý poslanec Jozef Banáš či niekdajší štátny tajomník ministerstva výstavby Ján Hurný. Obaja rovnako ako Magvaši popreli, že s ŠtB spolupracovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu