Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spectator: Spisy ŠtB potvrdili, že Mečiar bol kandidátom spolupráce

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Dokumenty bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) po sedemnástich rokoch potvrdili, že komunistická tajná polícia evidovala expremiéra Vladimíra Mečiara ako kandidáta tajnej spolupráce.

Napísal to v najnovšom vydaní po anglicky píšuci týždenník Slovak Spectator. Spisy, ktorých originály sa stratili krátko po páde komunizmu, sa podarilo zrekonštruovať Ústavu pamäti národa (ÚPN). Mečiar sa k informáciám nevyjadril.

Mečiara podľa Slovak Spectator ŠtB evidovala pod krycím menom Doktor. Kategória kandidáta tajnej spolupráce však podľa ÚPN neznamená vedomú kolaboráciu s ŠtB. O Mečiarovom mene v zozname sa navyše hovorilo na Slovensku už v minulosti, keďže mená údajných spolupracovníkov a ďalších osôb z vytrhnutých stránok spisov prenikli v roku 1991 k poslancom bezpečnostného výboru parlamentu.

"Zrekonštruovali sme obsah stránok, ktoré boli vytrhnuté, pretože v Prahe existuje kompletný register," povedal Spectatoru bývalý šéf dokumentačného oddelenia ÚPN Miroslav Lehký.

Informácie zo zrekonštruovaných dokumentov sa objavili v tlači krátko pred snemom Mečiarovej ĽS-HZDS v Nitre, kde bude bývalý premiér súperiť o post šéfa strany s podpredsedom Viliamom Veteškom.

Spolu s chýbajúcimi dokumentmi, ktoré obsahovali Mečiarovo meno, zrekonštruoval ÚPN aj dve chýbajúce stránky s menom dnes už zosnulého bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby z Mečiarovej éry Jaroslava Svěchotu.

Svěchota, ktorý zomrel pred približne dva a pol rokom, bol podozrivý z organizácie únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Súdy však jeho vinu nepotvrdili. Do ktorej kategórie v evidencii ŠtB Svěchota spadal, týždenník neuviedol.

Týždenník pripomenul, že zmiznuté stránky s menami Mečiara a Svěchotu nie sú jediným prípadom, keď sa začiatkom 90. rokov záhadne stratili dokumenty ŠtB. Osemnásť obálok s dokumentmi zmizlo údajne aj z trezoru takzvanej Tisovej vily, ktorú používala pobočka ŠtB v Trenčíne. Podľa správy parlamentného výboru pre bezpečnosť z tohto obdobia policajt Leonard Čimo tvrdil, že spisy zobral na príkaz Mečiara, ktorý bol vtedy slovenským ministrom vnútra.

ÚPN, ktorý dokumentuje zločiny komunizmu a fašizmu na Slovensku, postupne zverejňuje informácie z dokumentov ŠtB. Aj necelých 18 rokov od pádu komunizmu sa na verejnosť dostávajú nové informácie. Naposledy sa na internete objavil zoznam príslušníkov bratislavskej správy kontrarozviedky ŠtB, kde sa ocitli aj viacerí bývalí predstavitelia SIS. Občania sa už niekoľko rokov môžu na stránke ÚPN dostať aj k menám bývalých agentov ŠtB, medzi ktorými sa ocitli viacerí umelci, kňazi či politici.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu