Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vírus vtáčej chrípky už aj v Petržalke: Nové prípady v okresoch Komárno a Galanta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Vtáčiu chrípku potvrdili už aj v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Regionálna veterinárna a potravinová správa potvrdila chorobu u uhynutej labute na petržalskom jazere Veľký Draždiak, ktorej nález nahlásili petržalskí inšpektori verejného poriadku.

Informuje o tom mestská časť Bratislava - Petržalka na svojej oficiálnej webovej stránke. 
Mŕtvu labuť našli minulý týždeň v utorok 7. februára. a následne ju zaslali na vyšetrenie, ktoré vírus vtáčej chrípku potvrdilo. Pre chrípku sú mestská časť, Slovenský rybársky zväz Bratislava V. a chovatelia hydiny a iného vtáctva povinní urobiť opatrenia.

„Pracovníci mestskej časti v teréne monitorujú všetkých chovateľov vtáctva až 3 km od miesta nálezu,“ pripomína samospráva a upozorňuje, aby akýkoľvek nález uhynutého vtáctva ľudia nahlásili na oddelenie životného prostredia petržalského miestneho úradu. Kontaktovať možno vedúcu oddelenia, Zuzanu Juhásovú na telefónnom čísle +421 911 796797, pevná linka +421 2 6828 8847, mail zuzana.juhasova@petrzalka.sk. Uhynuté vtáctvo možno nahlásiť aj Veronike Berner Ďurinovej na čísle +421 2 6828 8850, mail veronika.durinova@petrzalka.sk. 

Opatrenie nariaďuje Regionálna veterinárna a potravinová správa aj všetkým chovateľom hydiny a iného vtáctva, ktoré chovajú v zajatí. Súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov v písomnej podobe treba urobiť do piatka 17. februára. Ich úlohou je tiež zvýšiť biologickú bezpečnosť vo všetkých chovoch, dezinfikovať vstupy a výstupy v priestoroch v ktorých chovajú vtáky. Zabrániť tiež majú priamemu kontaktu chovného vtáctva s voľne žijúcimi vtákmi. Prvý prípad vtáčej chrípky na Slovensku potvrdili v decembri v drobnochove v Bratislave.

V okresoch Komárno a Galanta potvrdili ďalšie prípady vtáčej chrípky

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) potvrdila v pondelok (13.2.) pre okres Komárno ďalší prípad pozitivity na vírus vysokopatogénnej aviárnej influenzy subtypu H5N8, čiže na vírus vtáčej chrípky. Ide o uhynutú voľne žijúcu labuť veľkú v katastrálnom území obce Radvaň nad Dunajom.

Ako informoval riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Komárno Štefan Miholics, telo labute bolo zaslané na vyšetrenie do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu vo Zvolene. "Od začiatku výskytu vtáčej chrípky v okrese Komárno zaznamenala RVPS Komárno 335 úhynov labutí a bolo potvrdených 15 ohnísk úhynov," povedal Miholics.

ŠVPS v pondelok (13.2.) tiež potvrdila jeden prípad pozitivity na vírus vtáčej chrípky pre okres Galanta, pričom išlo o uhynutú voľne žijúcu labuť veľkú v katastrálnom území obce Mostová. Pre okres Galanta je to druhé potvrdené ohnisko úhynov.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaLabutePetržalka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu