Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Turbulentné dni v koalícii zakončilo veľké prekvapenie: Budúcnosť stojí na jednom človeku

Andrej Danko a Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Andrej Danko a Robert Fico (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Posledné týždne a dni zažívala koalícia turbulentné chvíle. Na verejnosť prenikali spory a v médiách sa objavovali naozaj tvrdé slová. Andrej Danko už pohrozil ministrovi kultúry Smeru a zaútočil aj na mediálneho poradcu premiéra. Po poslednej koaličnej rade je ale všetko inak. Politickí analytici majú v tom jasno, koalícia je stabilná, no všetko bude záležať na jednom kľúčovom faktore.

"On len ukazuje svoju opodstatnenosť a je schopný akýchkoľvek mediálnych ťahov len preto, aby urobil svoju prácu. Tá drzosť, čo si on dovoľuje, aj teraz v sobotu v jednom denníku, keď mi povie, že by nebozkával výložky. Ja by som zase nepil vodu z Dunaja. Erik Tomáš je zapletený do rôznych mediálnych atakov vyvinutých k mojej osobe," povedal o mediálnom poradcovi premiéra Fica v rozhovore pre Topky Andrej Danko.

Toto bol posledný najvážnejší útok od šéfa SNS voči pravej ruke Fica. Koalíciu rozkývala kauza vysokých cien energií a kontroverzný šéf ÚRSO Jozef Holjenčík. Špekulovalo sa o kríze, no po poslednej tlačovke je všetko inak. Úsmevy, vtipy a vrelé podávanie si rúk. Čo hovoria na stabilitu koalície politológovia?

Na tlačovej konferencii panovala dobrá atmosféra medzi Ficom, Bugárom a Dankom

Koaliční lídri informujú o výsledkoch rokovania. tlačová koferencia

Boj o výhody ich drží pokope

Podľa starej definície je politika boj o moc a v prípade slovenskej trojkoalície to podľa politológa Radoslava Štefančíka platí dokonale. "Vládna koalícia sa javí ako stabilná, pretože všetky tri strany sa správajú racionálne (čo napríklad neplatí o Sulíkovej SaS alebo Matovičovho štvorčlenného patogénu)," zareagoval pre Topky s tým, že racionálne znamená, "že chcú vyťažiť pre seba, svojich rodinných príslušníkov a finančných mecenášov, čo možno najviac výhod".

Fico drží pevne opraty vo svojich rukách
Zobraziť galériu (5)
Fico drží pevne opraty vo svojich rukách  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Kauzičky budú, nie sú likvidačné

Podľa neho Smer a SNS bojujú o ten istý typ voliča a preto je prirodzené, ak na seba vyťahujú kauzičky ako napríklad kauza "kapitána Danka". "Síce ho to zosmiešnilo, ale vyzerá to tak, že ešte nedostal k.o."

Podľa politológa a majiteľa prieskumnej agentúry Polis Jána Baránka sa koalícia zatriasla pri kauze vysokých cien energií a na osobe exšéfa Regulačného úradu Jozefa Holjenčíka. "Danko určite chcel získať politické body na Holjenčíkovi. Do akej miery sa mu to podarilo, uvidíme. Akonáhle bolo jasné, že Holjenčík odstúpi, tak bolo jasné, že koalícia ide ďalej," hodnotí posledné dni v koalícii politický analytik Ján Baránek.

Andrej Danko, Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Kľúčový je Danko

Obidvaja analytici sa zhodujú, že najnestabilnejší prvok v koalícii je šéf SNS. "Dohoda prestane platiť len v momente, ak SNS bude registrovať skutočnú šancu na prebratie pozície ministerského predsedu. Je totiž zjavné, že Andrej Danko sa od svojho predchodcu líši. Zatiaľ čo bývalý šéf SNS potreboval beztrestne zveľaďovať svoj majetok, Dankovi táto ambícia nestačí. On je totiž mentálne nastavený tak, že raz preberie premiérske kreslo po Robertovi Ficovi," myslí si Štefančík.

Podľa Baránka Danko nemá až toľko politických skúseností ako jeho dvaja partneri. Tie by mohli chýbať, keby sa objavil ďalší spor podobný Holjenčíkovi. "Momentálne funguje a nič nenasvedčuje tomu, že stabilita by mala byť ohrozená pokiaľ zase nepríde k niečomu podobnému. Danko je typ politika, ktorý keď sa zatne, koalícia sa môže rozpadnúť," zakončil politológ.

Andrej a Béla - veľkí kamaráti
Zobraziť galériu (5)
Andrej a Béla - veľkí kamaráti  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Smer si ustráži svoje ovečky

Keby aj došlo k budúcim sporom medzi Smerom a SNS, podľa Štefančíka si to Fico ustráži. "Smer-SD však pozorne sleduje nálady svojho voličského elektorátu, a keď sa mu začnú ovečky roztrácať z košiara smerom k národniarom, vytiahne niečo z repertoáru svojej tajnej služby a svojho konkurenčného priateľa opäť zosmiešni," myslí si.

Robert Fico urobí všetko preto, aby súčasnú vládu udržal. "Koalícia je stabilná, pokiaľ sa nebude črtať reálna alternatíva, pri ktorej by SNS nehrala druhé husle, tak, ako je to v prípade tejto vládnej koalície," tvrdí Štefančík a zároveň opakuje, že táto vláda nestojí na žiadnych hodnotách, ale na materiálnom zabezpečení jej členov.

Andrej Danko a Robert
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Fico s Dankom sa rehocú na opozícii

Na záver dodal, že koaliční lídri sa môžu v kĺude zabávať na tom, aká je opozícia neschopná. "Fico s Dankom sa za bruchá môžu chytať, keď vidia, ako sa Sulík naťahuje s nejakým novinárom o definíciu slova fašizmus, zatiaľ čo polka republiky hromží nad novými faktúrami z elektrární. Ale o tom je racionálny prístup k politike. A Fico ho ovláda dokonale."

Viac o téme: VládaRobert FicoBéla BugárAndrej DankoKoalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu