Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Baránik si zavaril: Sudcovia chcú za jeho výroky o bratislavskom súde ospravedlnenie

Alojz Baránik
Alojz Baránik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Združenie sudcov Slovenska (ZSS) vyzýva poslanca Národnej rady SR Alojza Baránika (SaS), aby sa ospravedlnil za výrok, že bratislavský krajský súd považuje za najskorumpovanejší na Slovensku.

Baránik sa tak vyjadril na pôde ústavnoprávneho výboru parlamentu pri prerokovávaní návrhu kandidáta na člena Súdnej rady SR voleného parlamentom. Kandidátom je nominant koaličnej SNS Roman Huszár, sudca bratislavského krajského súdu. Vo vyhlásení ZSS, pod ktoré sa podpísal prezident Združenia Juraj Sopoliga, sa uvádza, že dôrazne protestujú proti uvedenému výroku, ktorý nie je možné považovať za oprávnenú kritiku, ale za neakceptovateľné ohováranie a dehonestáciu súdnej moci.

„Ide o porušenie poslaneckého sľubu, ktorým sa zaviazal poslanec národnej rady dodržiavať ústavu a ostatné zákony, keďže porušil ustanovenie Dohovoru o obmedzení slobody prejavu výrokmi, ktoré dehonestujú súdnictvo a znižujú tým potrebnú dôveru verejnosti v justíciu,“ uvádza sa vo vyhlásení ZSS. Súčasne nerešpektoval povinnosť vyplývajúcu z odporúčanie Výboru ministrov Rady Európy pre predstaviteľov zákonodarnej moci vyhnúť sa kritike, ktorá by podkopávala nezávislosť a dôveru verejnosti v súdnictvo. 

Združenie sudcov ubezpečuje verejnosť, že súdnictvo vykonávajú sudcovia zodpovedne pri splnení práva občana na rozhodovanie nezávislým a nestranným súdom, pričom mechanizmus fungovania justície zabezpečuje náležite postih za prípadné porušovanie povinnosti sudcom. 

Aj sudcovia zo združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) kritizovali výrok poslanca SaS Alojza Baránika. V stanovisku, ktoré poskytla prezidentka združenia Katarína Javorčíková napísali, že „ak pán poslanec má konkrétne poznatky pre svoje obvinenie, jeho základnou povinnosťou je oznámiť ich orgánom činným v trestnom konaní, aby mohli byť zo súdnictva vyčlenení skorumpovaní sudcovia“. Inak sa to dá podľa ZOJ vnímať len ako zneužívanie jeho postavenia na bezdôvodné škandalizovanie mnohých poctivých sudcov pri presadzovaní jeho politických zámerov. 

Viac o téme: SaSAlojz Baránik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu