Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci, pár dní sa ešte budete triasť: Koncom týždňa ale podľa PREDPOVEDE príde teplotný šok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slováci momentálne prežívajú zimu, akú sme tu nemali už prinajmenšom niekoľko rokov. Aj nasledujúce dni sa budú niesť ešte v pomerne chladnom duchu a platia aj viaceré výstrahy. No koncom pracovného týždňa sa podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu poriadne oteplí.

PONDELOK

Jasno až polojasno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota -2 až 3, pri nízkej oblačnosti a miestami aj v Banskobystrickom a Košickom kraji -8 až -3 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -1 st. Slabý, na juhozápade a miestami aj na východe juhovýchodný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 12 m/s (45 km/h).

UTOROK 

Oblačno až zamračené, spočiatku - najmä v noci a zrána - ešte miestami zmenšená oblačnosť. V noci len ojedinele, cez deň od západu postupne na viacerých miestach sneženie. Najnižšia nočná teplota -4 až -10, na strednom a východnom Slovensku pri zmenšenej oblačnosti -10 až -16 st. Najvyššia denná teplota -4 až +1 st. Prevažne juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h), na západe 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h) a tu v nárazoch miestami okolo 12 m/s (45 km/h).

STREDA

Od východu až juhovýchodu bude nad vnútrozemie Európy zasahovať tlaková výš. Počasie u nás však ešte bude pod vplyvom tlakovej níže vo vyšších vrstvách ovzdušia so stredom nad Českom, Slovenskom, Rakúskom a Maďarskom. Oblačno až zamračené a na viacerých miestach sneženie alebo dážď so snehom. V priebehu dňa od severu ustávanie zrážok a ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota -2 až -7 st. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st. Prevažne juhovýchodný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), postupne bude slabnúť.

ŠTVRTOK

Tlaková níž vo vyšších vrstvách ovzdušia sa bude nad našou oblasťou vypĺňať. Súčasne sa bude územie Slovenska nachádzať medzi tlakovou výšou nad východnou Európou a hlbokou tlakovou nížou nad východným Atlantikom. Oblačno až zamračené, v západnej polovici postupne premenlivá oblačnosť. V noci na mnohých miestach, cez deň len miestami sneženie alebo dážď so snehom, najmä na východe. Neskôr v nižších polohách aj dážď. Najnižšia nočná teplota 0 až -5 st. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st.

PIATOK

Po prednej strane hlbokej a rozsiahlej tlakovej níže so stredom južne od Islandu začne do našej oblasti od juhozápadu prúdiť teplý morský vzduch. Oblačno až zamračené a ojedinele mrholenie alebo slabý dážď. Len výnimočne aj zmenšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota +3 až -2 st. Najvyššia denná teplota 2 až 7, v Podunajskej nížine miestami okolo 9 st.

VÝSTRAHY

SHMÚ vydal výstrahu pred pred poľadovicou a nízkymi teplotami. V pondelok platí výstraha prvého stupňa pred poľadovicou pre Bratislavský kraj, výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami pre Trenčiansky, Nitriansky a Žilinský kraj a druhého stupňa pre Banskobystrický, Košický a Prešovský kraj. V utorok platí už len výstraha pred nízkymi teplotami prvého stupňa pre Banskobystrický, Košický a Prešovský kraj. 

Slováci, pár dní sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

SHMÚ upozorňuje na zvýšený smog

Na nepriaznivú smogovú situáciu v Košiciach, Ružomberku, Martine a Žiline upozorňuje verejnosť SHMÚ. Vydal signál "upozornenie" - prvý stupeň smogovej situácie, keďže nameral prekročenie prahu koncentrácie častíc dva po sebe nasledujúce dni. Zároveň predpokladá rast koncentrácie prachových častíc v ovzduší.

V Košiciach, Martine, Ružomberku a Žiline pretrvávajú nepriaznivé podmienky pre rozptyl častíc PM10. Slovensko je stále pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše a podľa meteorologickej prognózy nie je predpoklad výraznejšieho zlepšenia rozptylových podmienok dnes a v pondelok. Zlepšenie by malo podľa SHMÚ nastať snežením v utorok 31. januára popoludní, a to pre sever stredného Slovenska, a v stredu 1. februára pre východné Slovensko.

Zhoršenú smogovú situáciu môžu pocítiť najmä najcitlivejšie skupiny obyvateľstva, ktorými sú starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, najmenšie deti a tehotné ženy. 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu