Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Snehové jazyky a záveje potrápia takmer celé Slovensko: Aktuálne podmienky na cestách

Snehové záveje na ceste medzi obcami Rakytovce a Vlkanová pri Banskej Bystrici. Zobraziť galériu (11)
Snehové záveje na ceste medzi obcami Rakytovce a Vlkanová pri Banskej Bystrici. (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BRATISLAVA - Vodičov počas dnešného dňa potrápia snehové záveje a jazyky. Tie sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) môžu tvoriť na celom území Slovenska. Výnimkou je iba okres Dunajská Streda.

So silným vetrom musia podľa SHMÚ ľudia počítať na západnom Slovensku, kde jeho rýchlosť v nárazoch môže dosiahnuť 18 - 20 m/s. Na východe môžu dnes nárazy vetra dosahovať rýchlosť 18 - 23 m/s. Najsilnejší vietor bude na horách severného Slovenska, kde sa rýchlosť vetra môže pohybovať v nárazoch až na úrovni 32 - 36 m/s.

Nnehové záveje na ceste
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Meteorológovia taktiež upozorňujú na nízke teploty, ktoré sa budú vyskytovať na strednom a východnom Slovensku. Tie môžu klesnúť na -15 až -20 stupňov Celzia. V severných okresoch to môže byť -20 až -24 stupňov Celzia.

Na bratislavskú Kolibu opäť premávajú trolejbusy

Trolejbusy číslo 203 opäť premávajú na bratislavskú Kolibu. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojej webovej stránke. Trolejbusy v predpoludňajších hodinách do tejto časti Bratislavy nepremávali z dôvodu nezjazdnej komunikácie Podkolibská.
 
Aj keď na Kolibe poriadne fúkalo, rodičov s deťmi to od sánkovačky neodradilo.
Zobraziť galériu (11)
Aj keď na Kolibe poriadne fúkalo, rodičov s deťmi to od sánkovačky neodradilo.  (Zdroj: Jan Zemiar)
FOTO Snehové jazyky a
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)
Sánkovanie na bratislavskej Kolibe

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, treba rátať so snehovými jazykmi a závejmi

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné mokré, miestami sa na nich nachádza kašovitý alebo utlačený sneh, najmä na cestách prvej triedy v okresoch Poprad, Bardejov, Humenné a Stará Ľubovňa. Na cestách druhej a tretej triedy sa vo vyšších polohách môže vyskytovať aj vrstva utlačeného posypaného snehu do štyroch centimetrov.

Uzatvorená je stále cesta III/3061 Štrba - Šuňava. V dôsledku silného nárazového vetra môžu vodiči počítať s možným výskytom tvorby snehových jazykov a závejov vo viacerých okresoch - napr. Poprad, Kežmarok, Levoča, Medzilaborce, ale aj Humenné, Stará Ľubovňa či Prešov.

Vo štvrtok (5.1.) cestári v Prešovskom kraji posypali inertným materiálom 3364 kilometrov a soľou 4391 km cestných komunikácií. Podľa Jaroslava Štofka zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja bolo vo výkone nasadených spolu 102 mechanizmov, z toho najviac v Poprade a Prešove.

Všetky cesty a horské priechody v Žilinskom kraji sú prejazdné

Pokračujúce výrazne mrazivé počasie a lokálne sa vyskytujúce snehové prehánky dnes zatiaľ vôbec neskomplikovali prejazdnosť cestných komunikácií všetkých kategórií vrátane horských priechodov na celom území Žilinského kraja. Všetky cesty sú zjazdné so zimnými pneumatikami.

Na väčšine ciest v Liptove, Turci, na Orave, Kysuciach i v okolí Žiliny sa podľa Slovenskej správy ciest nachádza vrstva čerstvého kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov, na cestách nižších kategórií do piatich centimetrov. V horských oblastiach alebo na cestách tretej triedy môže povrchy vozoviek pokrývať vrstva snehu až do desiatich centimetrov.

Mrazy v Zázrivej na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Mrazy v Zázrivej na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Teploty na Liptove dosahujú -15 °C a utlačený a zľadovatelý sneh na cestách komplikuje dopravu.

Zamrznuté a zasnežené cesty
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Zamrznuté a zasnežené cesty
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Zamrznuté a zasnežené cesty
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

V dôsledku sneženia a silného nárazového vetra sa na cestách najmä v okresoch Trstená, Námestovo a Dolný Kubín, takisto v okolí Martina, Turčianskych Teplíc a na horskom priechode Čertovica, môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Vplyvom počasia a poveternostných podmienok môže sneh naviaty na cesty namŕzať.

Cesty v Banskobystrickom kraji sú zjazdné, väčšinou suché

Cesty v Banskobystrickom kraji sú v súčasnosti zjazdné a väčšina z nich, vrátane hlavného južného ťahu, má suchý povrch. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke.

Snehová vrstva sa v kraji podľa cestárov aktuálne nachádza predovšetkým na horských priechodoch. Na Šturci a Donovaloch v okrese Banská Bystrica hlásia miestami kašovitý sneh v hrúbke jedného centimetra, rovnako aj na Čertovici v okrese Brezno.

Nnehové záveje na ceste
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Na horských priechodoch Vrchslatina v tom istom okrese, Zbojskej v okrese Rimavská Sobota, ako aj na Prednej Hore a v sedle Javorinka v okrese Revúca sa podľa SSC nachádza utlačený sneh hrubý tri centimetre. Miestami kašovitý sneh v hrúbke dvoch centimetrov cestári ešte hlásia v úseku medzi Kremnickými Baňami a Hornou Štubňou v okrese Žiar nad Hronom a miestami utlačený sneh o hrúbke jedného centimetra medzi Belujou a Veľkým Krtíšom.

Viac o téme: PočasieVietorZávejeSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu