Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zima útočí plnou silou: Snehové peklo na diaľnici, VIDEO reťazovej zrážky sto áut

Pre zrážku uzavreli diaľnicu Zobraziť galériu (3)
Pre zrážku uzavreli diaľnicu (Zdroj: youtube/CP24)

OTTAWA - Viac ako sto áut sa dnes zrazilo na diaľnici východne od kanadského mesta Toronto. Informovala o tom televízia CBS News. Pri reťazovej zrážke nebol nikto vážne zranený, ale niekoľko účastníkov nehody preventívne previezli do nemocnice. Asi desať kilometrov dlhý úsek cesty č. 401 na niekoľko hodín uzavreli v oboch smeroch.

Milióny Američanov zápasia so snehovou búrkou Helena, ktorá sa v uplynulých troch dňoch prehnala Spojenými štátmi od západu na východ, blokuje dopravu na cestách a železnici i premávku na mnohých letiskách. Mrazivé počasie si už v USA vyžiadalo štyri obete na životoch, a to v štátoch Oregon, Kentucky, Georgia a Maine, informoval The Weather Channel.

Zima útočí plnou silou:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Sneh zasypal časti Severnej Karolíny i Virgínie, zatiaľ čo cesty v Georgii, Tennessee a Alabame pokryla poľadovica, čo viedlo k stovkám nehôd. Snežiť dnes začalo aj na severe štátu New Jersey. V niektorých oblastiach štátu Massachusetts platí až do dnešného rána (miestneho času) varovanie pred snehovou búrkou.

Zima útočí plnou silou:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na newyorských letiskách JFK a Newark v sobotu odložili viac ako 50 letov. Letecká spoločnosť Delta zrušila 175 svojich letov, väčšina z nich smerovala do alebo z Atlanty, kde sa na pristávacích plochách letísk vytvoril ľad. 

V štátoch Alabama, Georgia a oboch Karolínach vyhlásili v súvislosti s výdatnými zrážkami v podobe snehu a mrznúceho dažďa stav ohrozenia. Časť ciest v Alabame je podľa polície úplne nezjazdná. V Severnej Karolíne zaregistrovali len v noci nadnes v súvislosti s počasím viac ako 260 dopravných nehôd. V mnohých mestách, ktoré postihli výčiny zimného počasia, ľudia vo veľkom skupovali zásoby vody a potravín. Na dopyt idú aj lopaty na odhŕňanie snehu a sánky. 

Na výdatnú snehovú nádielku sa pripravil aj Boston, kde je na posyp ciest nachystaných 30.000 ton soli a 420 odhŕňačov. V pohotovosti sú aj ďalšie mechanizmy, ak to bude potrebné. Vedenie Loganovho letiska v Bostone vyzvalo cestujúcich, aby si pred odchodom na letisko preverili svoj spoj, keďže lety na viacerých linkách budú musieť byť kvôli počasiu odložené alebo zrušené.

Z lyžiarskych stredísk v Kalifornii hlásia od 140 do 210 centimetrov snehu, hrozia tam však už aj pády lavín. Úrady tohto amerického štátu sa obávajú i rozsiahlych záplav. Do oblasti totiž začína prúdiť teplejší vzduch, takže snehové zrážky sa zmenia na dažďové a už napadnutý sneh sa začne topiť. Kalifornia pritom zrážky potrebuje, pretože už šiesty rok zápasí s veľkým suchom.

V štátoch Colorado, Utah a Nevada napadlo v posledných dňoch 60 centimetrov snehu. V piatok snežilo aj v štáte Louisiana a v povodí rieky Mississippi. Appalačské pohorie dnes zasiahla snehová búrka.

Úrady okresov Cape Cod a Plymouth v štáte Connecticut vyzvali obyvateľstvo, aby sa počas víkendu zdržiavalo doma, pretože viditeľnosť na cestách bude kvôli sneženiu a silnému vetru takmer nulová.
      

Viac o téme: SnehPočasieZrážkaSnehová búrkaUSAKanadaHelena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu