Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meteorológovia upozorňujú: Počasie Slovensko poriadne potrápi, MAPA varovaní a teplotná zmena

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vetrom na väčšine územia s výnimkou východu Slovenska. Miestami môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 18 až 21 metrov za sekundu (60 - 75 km/h). Okrem silnej veternosti nás čaká aj vpád arktického vzduchu.

Na horách na severe krajiny môže fúkať ešte silnejšie, pre tieto oblasti platí preto výstraha druhého stupňa. Očakáva sa tam výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 32 až 39 metrov za sekundu (115 - 140 km/h).

Meteorológovia tiež vystríhajú pred tvorbou snehových závejov a jazykov. Opatrní by mali byť preto vodiči na cestách severného a severovýchodného Slovenska. Na juhovýchode krajiny môže zase dopravu komplikovať hmla s dohľadnosťou 50 až 200 metrov, informuje SHMÚ.

UTOROK: Výstraha prvého a druhého stupňa pred vetrom.
Zobraziť galériu (6)
UTOROK: Výstraha prvého a druhého stupňa pred vetrom.

STREDA: Výstraha prvého a druhého stupňa pred vetrom.
Zobraziť galériu (6)
STREDA: Výstraha prvého a druhého stupňa pred vetrom.

ŠTVRTOK: Výstraha prvého stupňa pred vetrom.
Zobraziť galériu (6)
ŠTVRTOK: Výstraha prvého stupňa pred vetrom.

Zjazdnosť ciest 

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné vlhké až mokré. Na ceste prvej triedy I/77 Obručné v okrese Stará Ľubovňa sa nachádza kašovitý sneh, ten sa miestami vyskytuje aj na ceste I/74 Stakčín v okrese Snina. Počas pondelka 26. decembra bolo na území kraja nasadených 100 mechanizmov. 

Cesty druhej a tretej triedy sú zjazdné, hlavne vo vyšších polohách sa nachádza vrstva utlačeného snehu do troch centimetrov. Všetky horské priechody na území kraja sú zjazdné bez obmedzení. 

V pondelok sa inertným materiálom na území kraja posypalo 1861 km a soľou 3938 km ciest. Podľa Miroslava Milého zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja bolo na území celého kraja počas pondelka nasadených 100 mechanizmov, ktoré pluhmi odhrnuli sneh na 4620 km ciest. Z toho najviac, 1056 km, bolo v okrese Bardejov, a v okrese Humenné to bolo 888 km. 

V pohotovosti sú aj hasiči

Slovenskí hasiči mali aj počas tohtoročného prvého sviatku vianočného plné ruky práce, keď zasahovali pri celkovo 77 udalostiach. Najčastejšie išlo o dopravné nehody, ktorých bolo zaznamenaných až 37 a o technické udalosti, ktoré si vyžiadali pomoc hasičov v 23 prípadoch.

Druhý sviatok vianočný hasičom skomplikovalo najmä nepriaznivé počasie. V Košickom kraji včera odstraňovali z ciest popadané stromy a konáre. Hasiči z Prešovského kraja zasahovali pri siedmich dopravných nehodách. Viaceré vozidlá skončili mimo cesty. Dôvodom bolo zlé počasie.

„Počas druhého sviatku vianočného zaznamenali hasiči na Slovensku nárast výjazdov k udalostiam rôzneho charakteru, a to až na 94. Zasahovali pri 25 požiaroch, 35 technických udalostiach, 31 dopravných nehodách a 3 ekologických výjazdoch,“ uviedlo na Facebooku Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

Počas vianočných sviatkov mali hasiči na území Trnavského kraja spolu 17 výjazdov. Osemkrát zasahovali pri dopravnej nehode, dvakrát pri technickom zásahu a tiež pri siedmich požiaroch. 

Meteorológovia upozorňujú: Počasie Slovensko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Druhý sviatok vianočný bol rekordne teplý

Počas Druhého sviatku vianočného (26.12.) bolo na juhozápade Slovenska rekordne teplo. Teplota vzduchu tam dosahovala hodnoty okolo desať stupňov Celzia, miestami aj viac. Najteplejšie bolo v Hurbanove, kde sa oteplilo na 13 stupňov Celzia, informuje na svojom facebookovom profile Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Padol tak rekord maximálnej dennej teploty vzduchu z roku 1983. Rekordne teplý deň bol aj v Piešťanoch a Nitre.

Rekordne teplá bola aj noc z nedele (25.12.) na pondelok. Na bratislavskom letisku fúkal počas celej noci mierny až čerstvý vietor a teplota vzduchu tam neklesla pod 6,8 stupňa Celzia. „Noc s prívlastkom rekordne teplá bola aj na bratislavskej Kolibe. V obidvoch spomínaných prípadoch bol prekonaný rekord z roku 2013,“ uvádza SHMÚ.

Pripravte sa na ďalší vpád arktického vzduchu

Záver decembra by mal byť podľa odborníkov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) chladný. Studený front prinesie studený morský vzduch od severozápadu. „Súčasne v západnej Európe zmohutnie tlaková výš a po jej prednej strane k nám v stredu 28. 12. od severu prenikne studený, pôvodom arktický, vzduch. Dlho tu však nevydrží. Stred tlakovej výše sa bude presúvať cez našu oblasť nad Balkán a už 30. 12. k nám po jej zadnej strane začne od západu prúdiť teplejší vzduch (spočiatku najmä vo vyšších vrstvách ovzdušia),“ avizujú meteorológovia na Facebooku.

Teplejší vzduch však čoskoro môže vystriedať ďalšie ochladenie. Podľa ansamblovej predpovede modelu ECMWF je v úvode januára nezanedbateľný signál ďalšieho ochladenia, dodali meteorológovia.

...

Viac o téme: PočasieVietorPredpoveďMeteorológoviaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu