Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia varujú: Zajtrajší deň bude v znamení snehových jazykov a silného vetra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na utorok 27. decembra výstrahy prvého aj druhého stupňa pred vetrom a prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi.

Výstraha druhého stupňa pred vetrom platí pre okresy Žilina, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok, Banská Bystrica, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. V týchto okresoch môže v polohách nad 1 500 metrov miestami vietor nárazovo dosiahnuť rýchlosť 32 - 39 m/s, čiže 115 až 140 km/h. Pre väčšinu okresov na západnom a strednom Slovensku platí výstraha prvého stupňa. 

Výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí pre okresy na severe stredného a východného Slovenska, medzi ktoré napríklad patrí Čadca, Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves či Snina. Jazyky a záveje sa môžu tvoriť ojedinele a najmä na horských priechodoch. „Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," píše sa na stránke SHMÚ. 

V Prešovskom kraji mali najviac práce

Hasiči z Prešovského kraja počas dnešného dňa zasahovali pri siedmich dopravných nehodách. Viaceré vozidlá skončili mimo cesty. Dôvodom bolo zlé počasie. "Niektoré nehody boli so zranením, niektoré bez zranenia. Väčšina z nich bola v okrese Sabinov, ďalej vo Vranove nad Topľou, Dlhej Lúke a zasahovali tiež hasiči z Popradu," uviedol operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Viac o téme: NehodyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu