Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež je vulgárny a bulvárny: Aj takto sa o Františkovi vyjadril slovenský kňaz

Pápež František
Pápež František (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Pápež František, ktorý dnes oslavuje osemdesiate narodeniny, je podľa slovenského katolíckeho kňaza pôsobiaceho v Čechách Karola Lovaša, vulgárny a bulvárny a to v pôvodnom zmysle týchto slov. Ako povedal Lovaš dnes, pápež je ľudový a pre širokú ulicu.

„Ježiš bol tiež vulgárny a bulvárny. Preto mu nerozumeli farizeji a zákonníci tej doby, no milovali ho obyčajní ľudia. Podobne je na tom aj 80 ročný rímsky biskup. Do Cirkvi vniesol zrozumiteľnosť, ľudskosť a preňho typickú človečinu. Pochopil, že ľuďom netreba do omrzenia otĺkať o hlavu hriech. Lebo ani Ježiš neprišiel človeka v hriechu udupať, ale oslobodiť ho od neho,“ povedal Lovaš. 

Ježiš nebol podľa kňaza a premonštrátskeho mnícha moralista ani právnik. „Z rovnakého dôvodu nenávidia pápeža novodobí farizeji a zákonníci. Tí často napádajú jeho údajnú nekatolicitu a neortodoxnosť. Mýlia sa. Dôkazom Františkovej katolicity a ortodoxie sú nadštandardné vzťahy s pravoslávnymi bratmi,“ povedal s tým, že mnohé spoločné aktivity vyvíja v spolupráci s ekumenickým patriarchom Bartolomejom. „Ten naposledy viac ako kladne ohodnotil Františkovu zatiaľ poslednú exhortáciu AMORIS LAETITIA (Radosť lásky). Ak by boli svedectvo života a skutky pápeža Františka čo len v najmenšom pochybné, pravoslávne kresťanstvo, vrátane moskovského patriarchu, by zostali stáť zaiste v úzadí bez snahy rozvíjať čulé vzťahy s Rímom, tak ako je tomu za Františkovho pontifikátu,“ myslí si Lovaš, podľa ktorého ortodoxní bratia paradoxne potvrdzujú ortodoxiu rímskeho biskupa, pretože inak by pre nich nebol partnerom v dialógu. 

Lovaš upozornil, že pápež sa o dialóg snaží aj vo vzťahoch s bratmi protestantmi. „Tí najnovšie čoraz vo väčších počtoch putujú do Ríma za pápežom. A on prichádza za nimi. Ak by sme to povedali pár rokov späť, zavreli by nás do blázinca. Ak by sme to povedali v stredoveku, skončili by sme na hranici. Pápež František nepotrebuje k výkonu svojej služby žiadnych vonkajších ani vnútorných nepriateľov. Od morálky a práva sa vrátil späť ku Kristovi. Hľadá človeka a nebojí sa rán, ktoré má. Vie, že čakajú na pohladenie,“ zdôraznil Lovaš. Aj vďaka takému postoju je podľa neho na dosah doba, kedy môže Cirkev ľudí znovu začať zaujímať, pretože oni začali zaujímať ju.

„Cirkev prežije bez vedeckej morálky a práva. Tým viac bez moralistov a právnikov. Bude mŕtva, pokiaľ sa nevráti späť k evanjeliu. K Ježišovi. Nebol právnik. Ani moralista. Možno preto skončil na kríži. Rímsky biskup to pochopil. Že človek potrebuje obnoviť vzťahy. Spoločenstvo s Bohom, s druhými, so sebou samým. To od Kristovej cirkvi zhodne očakávajú človek a Boh. Ostatné totiž ponúka aj svet,“ dodal Lovaš.

Prvý mimoeurópsky pápež po viac ako tisícročí a vôbec prvý pápež z amerického kontinentu - František - sa v sobotu 17. decembra dožíva 80 rokov. V poradí 266. pápežom sa Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires, stal 13. marca 2013. Na svätopeterskom stolci vystriedal Benedikta XVI. a prijal meno František na počesť sv. Františka z Assisi. Je zároveň aj prvým pápežom pochádzajúcim zo Spoločnosti Ježišovej (Rád jezuitov). Jorge Mario Bergoglio sa narodil 17. decembra 1936 v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires v rodine talianskych prisťahovalcov.

Viac o téme: PápežPápež FrantišekKarol Lovaš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu