Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Lesníci odmietajú, že by ťažbou v Tatrách porušili zákon

Rozhodnúť o tom, či pílenie popadaných stromov bolo zákonné má Slovenská inšpekcia životného prostredia.
Rozhodnúť o tom, či pílenie popadaných stromov bolo zákonné má Slovenská inšpekcia životného prostredia.

BRATISLAVA - Lesníci stále odmietajú, že by ťažbou popadaných stromov v Tichej a Kôprovej doline v Tatrách porušili zákon.

Na práce v chránených územiach Tatranského národného parku (TANAP) mali potrebné povolenia, povedal novinárom Marián Šturcel z podniku Štátne lesy TANAP-u. Opačný názor mali mimovládni ochranári, ktorí boli presvedčení o protizákonnej ťažbe, a preto ju blokovali.

Rozhodnúť o tom, či pílenie popadaných stromov bolo zákonné má Slovenská inšpekcia životného prostredia, ktorá ťažbu a odvoz kalamitného dreva z tatranských dolín koncom apríla pozastavila. Výsledok svojho zisťovania inšpekcia zatiaľ nezverejnila.

"Z krajského úradu životného prostredia sme dostali odborné stanovisko, ktoré nám umožňovalo pracovať a súbežne nám obvodný lesný úrad prikázal, aby sme to (drevo) spracovali," povedal Šturcel. V opačnom prípade by sa podľa neho mohol z Tichej a Kôprovej doliny rozšíriť podkôrny hmyz, ktorý by napadol aj živé stromy.

Mimovládni ochranári však tvrdia, že ide len o zámienku, aby sa v budúcnosti mohlo v chránených územiach Tatier podnikať. S lykožrútom sa vraj dokáže vysporiadať príroda aj bez ľudskej pomoci.

Riaditeľ Národného lesníckeho centra vo Zvolene Július Novotný je však presvedčený o tom, že veľká väčšina lesov na Slovensku je v súčasnosti už tak zasiahnutá ľudskou činnosťou, že sa proti škodlivému hmyzu nedokáže brániť. Odolné sú asi len tri až štyri percentá porastov. Preto sa podľa neho malo zasiahnuť už skôr aj v Tichej a Kôprovej doline. "Národné lesnícke centrum to chápe tak, že inšpekcia nerieši otázku, či Štátne lesy TANAP-u porušili zákon. Rieši otázku, či povolenia, ktoré na to mali, boli v súlade so zákonom. Čiže problém budú mať úradníci," dodal Novotný.

V budúcnosti by mala podobným sporom medzi mimovládnymi a štátnymi predstaviteľmi zabrániť nová zonácia Tatier, ktorá by mala vymedziť presné hranice, kde sa ťažiť bude a kde nie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu