Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Tatrách protestovali ochranári proti ťažbe dreva

Akciu zorganizovalo Ekofórum - ekologické zoskupenie 25 mimovládnych organizácii.
Akciu zorganizovalo Ekofórum - ekologické zoskupenie 25 mimovládnych organizácii.

PODBANSKÉ - Viac ako 500 ochranárov dnes v Podbanskom vo Vysokých Tatrách demonštrovalo proti spracovávaniu kalamitného dreva v chránenom území Tichej a Kôprovej doliny.

Aktivisti vyhlásili tatranské doliny za územie chránené občanmi a žiadali ukončenie ťažby. Na mieste sa zišla aj stovka majiteľov miestnych lesov, ktorí zas protestovali proti zasahovaniu enviromentalistov do obnovy tohto územia.

Ochranári a vlastníci lesov majú úplne odlišné názory na obnovu lesa v dolinách. Demonštrácie prebiehali približne 50 metrov od seba. Aktivisti z oboch táborov sa snažili presviedčať svojich oponentov, k vzájomným fyzickým stretom však nedošlo.

Názory vyjadrovali aj transparentmi ako Preč s vlkmi, Vlci zožrali morálku, les a peniaze EÚ. Na druhej strane zas boli výzvy ako Ruka preč od TANAP-u, Aby Tichá zostala Ticho. Aktivisti v uplynulých dňoch bránili lesníkom odstraňovaniu kalamitného dreva vlastnými telami. Kontroverznú ťažbu, s ktorou lesníci začali začiatkom apríla, tento týždeň dočasne zakázala Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Podľa Juraja Vanka, ktorý je predsedom Únie regionálnych združení súkromných vlastníkov, majitelia lesov nechcú, aby verejnosť poznala iba názor ochranárov. "Nechceme, aby nám ochranári diktovali, čo máme so svojimi lesmi robiť," povedal Vanko. Lesníci sa boja, že prirodzený vývin lesa po kalamite z roku 2004 by trval niekoľkonásobne dlhšie, ako keď ho budú usmerňovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu