Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ekologickí aktivisti demonštrovali pred inšpektorátom

Ekologickí aktivisti sa obávajú politických tlakov - preto inšpektorov prišli podporiť tichou demonštráciou.
Ekologickí aktivisti sa obávajú politických tlakov - preto inšpektorov prišli podporiť tichou demonštráciou.

KOŠICE - Ekologickí aktivisti demonštrovali pred Inšpektorátom životného prostredia (IŽP) v Košiciach. Inšpektori majú totiž rozhodnúť o zákonnosti ťažby kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline. Približne 20 aktivistov im včera tichou demonštráciou vyjadrilo podporu.

Podľa slov aktivistov sú na inšpektorov vyvíjané politické tlaky a s výsledkami jednotlivých kontrol sa neoprávnene manipuluje. Na prípade pracujú traja inšpektori IŽP v Košiciach, vrátane vedúcej odboru inšpekcie ochrany prírody a krajiny, ktorým ochranári vyčítajú absenciu návštev v Tichej a Kôprovej doline.

Podľa Juraja Smatanu zo združenia EKOFÓRUM pracovníci inšpekcie navyše nemali možnosť na vlastné oči presvedčiť sa, či k poškodeniu vzácnych chránených druhov rastlín a živočíchov skutočne došlo. Vedúca odboru inšpekcie ochrany prírody a krajiny IŽP v Košiciach Magdaléna Vodzinská však tvrdí, že v teréne boli a tiež spolupracujú so Štátnou ochranou prírody (ŠOP), ktorá monitoruje stav každý deň. Smatana však tvrdí, že podklady od pracovníkov ŠOP sú menené.

Ťažba kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline bola po protestoch ochranárov a aktivistov Greenpeace a na základe rozhodnutia IŽP v Košiciach 26. apríla dočasne pozastavená.

SÚHLASIA S ŤAŽBOU SÚ PROTI ŤAŽBE
Minister pôdohospodárstva Ekofórum
Miroslav Jureňa Zoskupenie Vlk
Minister životného Greenpeace
prostredia Jaroslav Izák
Štátne lesy TANAP-u
Lesníci
Vlastníci lesov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu