Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO V Bratislave odhalili pomník legendárneho komentátora Karola Poláka

Pomník Karola Poláka Zobraziť galériu (4)
Pomník Karola Poláka (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - Na Cintoríne Slávičie údolie v Bratislave odhalili dnes pomník známeho športového komentátora Karola Poláka. Televíznu legendu bude pripomínať náhrobný kameň v tvare srdca, ktorý dopĺňa futbalová lopta a jeho životné motto "Hovor málo - povedz veľa".

Na odhalení pomníka sa zúčastnila aj manželka Agáta Poláková. "Myslím si, že si Karol zaslúži, aby mal takúto krásnu pamiatku. Ľudia, ktorí ho poznali, aj tí mladší, sa tu môžu zastaviť a zaspomínať na neho, aký to bol človek. Karol bol vždy veselý, mal rád ľudí, rád ich rozveseľoval. Vlastne je to taká posledná rozlúčka," povedala Poláková. Pomník symbolicky odhalili na cintoríne, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti budovy Slovenskej televízie, kde legendárny komentátor strávil vyše 30 rokov.

FOTO V Bratislave odhalili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Polák svojím osobitým štýlom komentoval množstvo významných svetových i domácich športových prenosov. Jeho podmanivý hlas znel z televízie dlhé roky počas olympiád, MS či ME vo futbale a krasokorčuľovaní. Narodil sa 7. septembra 1934 v Bratislave. Jeho otec, bývalý ligový futbalista, ho odmalička viedol k športu. V mladosti bol Karol Polák brankárom vo vtedajšej Červenej hviezde Bratislava a potom hral šesť rokov druhú basketbalovú ligu. Okrem športového talentu mal tiež umelecké sklony a rozhodol sa pre štúdium na divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

FOTO V Bratislave odhalili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

V roku 1962 sa stal komentátorom v novovznikajúcej športovej redakcii v Československej televízii. V priebehu nasledujúcich 30 rokov svojím charakteristickým štýlom komentoval nespočetné množstvo športových prenosov. Zúčastnil sa na šiestich olympiádach a rovnako šiestich zimných olympiádach, siedmich MS a ôsmich ME vo futbale, dvadsiatich majstrovstvách sveta a Európy v krasokorčuľovaní. Bol to hlas Karola Poláka, ktorý komentoval druhé miesto česko-slovenských futbalistov na MS 1962 v Čile, víťazstvo Slovana v Pohári víťazov pohárov v roku 1969 či nezabudnuteľnú triumfálnu jedenástku Antonína Panenku vo finále ME v Belehrade v roku 1976.

FOTO V Bratislave odhalili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Polák neskôr moderoval športovú reláciu Retro Šport na súkromnej rozhlasovej stanici Rádio Hornet, potom príležitostne spolupracoval s niektorými televíznymi a rozhlasovými stanicami. Moderoval aj rôzne spoločenské akcie. Bol držiteľom televízneho ocenenia Zlatý krokodíl (1972), ceny Československej televízie (1981) alebo ceny Slovenského olympijského výboru. Zomrel 17. januára 2016  po ťažkej chorobe v Podunajských Biskupiciach.

Viac o téme: PomníkKarol Polák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu