Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšia žilinská pýcha zúfalo chátra: Internetom koluje výzva na záchranu európskeho unikátu

Žilinská športová legenda. Zobraziť galériu (3)
Žilinská športová legenda. (Zdroj: topky)

ŽILINA - Legenda medzi športovými halami, o ktorej odborníci hovoria, že podobnú stavbu v Európe nenájdete, už roky chátra. V posledných dňoch jej však svitá na lepšie časy. Poslanci schválili jej odkúpenie pre mesto. Primátor však rozhodnutie zastupiteľského zboru odmietol podpísať. Na prelomenie jeho veta je potrebných 19 poslancov. Do boja o ikonu medzi športoviskami sa dokonca zapojili občania, vytvorili výzvu, ktorá posiela v ich mene poslancom žiadosť o hlas pre halu.

Hala sa za čias „bačovania“ Jána Slotu dostala do súkromných rúk. Dnes má legendárna „Korytnačka“ najbližšie k tomu, aby bola opäť mestská: „Ak prelomíme veto primátora, Korytnačku mesto, aj vzhľadom na jej stav, kúpi za menej ako ju v minulosti predalo. Navyše, súčasný majiteľ bude musieť mestu zaplatiť všetky dlhy. Žilinský šport po rokoch konečne dostane druhú šancu. Spolu s plavárňou, kúpaliskom a zrekonštruovaným Parkom Ľ. Štúra môže na Bôriku vzniknúť unikátny športový, kultúrny a spoločenský priestor,“ hovorí autor návrhu, poslanec Martin Kapitulík.

Pri Žiline vyše pol roka predávali iný benzín, ako bol označený na stojane

Najväčšia žilinská pýcha zúfalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Naopak, primátor Igor Choma to vidí inak a tvrdí, že obchod je pre mesto nevýhodný: „Nebudem môcť podpísať takéto uznesenie, pretože som hlboko presvedčený o tom, že takéto uznesenie schválené na mestskom zastupiteľstve je pre mesto zjavne nevýhodné. Je to kompetencia primátora takého uznesenie nepodpísať,“ uviedol primátor na tlačovej konferencii k tejto téme.

Najväčšia žilinská pýcha zúfalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Súčasný majiteľ športoviska, podnikateľ George Trabelssie priznáva, že nebolo najšťastnejším rozhodnutím kupovať halu. Ideálne by podľa neho bolo, aby opäť slúžila športu a Žilinčanom: „Moja ponuka je viac ako štedrá, predávam za výrazne menej ako som kupoval. Poslanci na túto ponuku reflektovali a hlasovali za halu. Teraz je na nich, či svoje rozhodnutie potvrdia. Chcem však jasnú odpoveď, či mesto Korytnačku chce, alebo nie. Ak poslanci povedia nie, život ide ďalej, zariadim sa podľa toho,“ tvrdí podnikateľ.

Výzva na záchranu Korytnačky

Žilinčania sa na sociálnej sieti zmobilizovali a chcú halu späť. „Korytnačka“ je témou číslo jeden. Väčšina ľudí ma jasno, hala na Bôriku je pre nich symbol športu a Žiliny, chceli by ju naspäť. „Ako 16-ročná som v športovej hale brigádovala, potom som absolvovala nejedno ligové stretnutie, či basket, či volejbal, syn tu absolvoval basketbalové turnaje s nebohým pánom Iljaškom, chodila som sem cvičiť, do sauny a s nostalgiou som chodievala okolo, ako hala chátra,“ hovorí Eva zo Žiliny. „Bolo už načase niečo s ňou urobiť. A nie ju nechať chátrať...,“ dodáva Lucia. Aj preto Žilinčania vytvorili formulár, ktorý umožňuje poslať každému poslancovi mail s výzvou na hlas pre halu.

 

Viac o téme: Športová halaŽilinaKorytnačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu