Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskému športu sa polepší: Novela zákona prináša lepšie financovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Adresnejšie použitie štátnych prostriedkov pre podporu športu, spravodlivé určenie výšky príspevku i zníženie administratívy pre športové kluby. To sú hlavné pozitívne zmeny, ktoré v prijatej novele zákona o športe vidí Slovenská národná strana (SNS).

Predseda národniarov Andrej Danko upozorňuje, že zmeny v zákone, ktoré v utorok (29.11.) schválili 114 hlasmi poslanci Národnej rady SR, sa týkajú najmä základného princípu a pravidiel použitia prostriedkov zo štátneho rozpočtu v národných športových zväzoch. "Nové pravidlá v žiadnom prípade nezasahujú do výšky štátneho príspevku. Novým, ale spravodlivým procesom však budú presne smerovať tam, kde ich potrebujú," vysvetlil Danko.

Poukázal pritom na to, že nový športový zákon určuje jasné pravidlá použitia, ktorými sa musia športové organizácie riadiť. Ide najmä o výdavky na talentovaných športovcov, štátnu športovú reprezentáciu, významné športové podujatia a účelné obmedzenie použitia finančných prostriedkov štátu na administratívne účely zväzov.

Novela podľa jeho názoru nastavuje aj spravodlivý kľúč na určenie výšky príspevku jednotlivým uznaným športom. "Zároveň sa zrovnoprávňujú olympijské a neolympijské športy, ako aj zdraví a zdravotné postihnutí športovci," dodal.

Upozornil, že novela okrem transparentnejšej podpory najvýkonnejších slovenských športovcov vníma i potreby ľudí, tvoriacich odborné zázemie jednotlivých športov. "Zákon presne vymedzí podmienky podnikania, uznávania ich vzdelania a praxe," spresnil.

Cieľom pôvodnej vládnej novely zákona o športe je odstrániť praktické problémy, ktoré sa objavili v praxi od januára tohto roku. Na základe pozmeňujúceho návrhu poslancov Dušana Tittela a Tibora Jančulu (obaja SNS) sa takisto futbal a ľadový hokej vyňali zo spoločného finančného koláča pre národné športové zväzy a budú mať zákonom samostatne garantovaný minimálny podiel.

Zo spoločného balíka financií tvoreného z prostriedkov ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, z výnosov z lotériových hier a z prostriedkov zo štátneho rozpočtu, ktoré sú účelovo určené na príspevok na národný športový projekt, sa v súčasnosti najmenej 80 percent prerozdeľuje medzi uznané národné športové zväzy. Tittel a Jančula presadili, aby to bolo najmenej 50 percent pre všetkých okrem hokeja a futbalu. Tie budú mať garantované, že zo spoločného koláča dostanú zvyšných 30 percent, a to minimálne 17 percent futbal a minimálne 13 percent ľadový hokej.

"Ponechaním týchto dvoch športov v spoločnom vzorci na výpočet príspevku vzhľadom na ich popularitu a členskú základňu sa stráca motivácia pre zostávajúce športové zväzy zvyšovať členskú základňu a pracovať s mládežou, a to z dôvodu objektívnej nemožnosti naplnenia údajov do vzorca," vysvetlil Tittel s tým, že jeho pozmeňujúci návrh zabezpečí motiváciu rozvoja športov, odstráni disproporcionalitu a zabezpečí primeranosť podmienok financovania jednotlivých športov ako volejbal, basketbal, cyklistika či hádzaná.

Viac o téme: Šport
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu