Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Každý deň zmiznú 3 deti!

25. mája 1979 sa v New Yorku po ceste do školy stratil 6-ročný Etan
25. mája 1979 sa v New Yorku po ceste do školy stratil 6-ročný Etan

BRATISLAVA - Projekt Hľadané deti vznikol na Slovensku vlani v júni. Od piatka vstupuje do ďalšieho roka. Naďalej ostáva v platnosti aj jeho Linka detskej istoty, kde na bezplatné číslo 0800 500 500 môžu volať deti, ktoré nevedia nájsť samy riešenie a často utekajú z domu, sú týrané či inak trpia. Vlani sa na linku ozvalo až 57 detí. Viac ako polovica s informáciou, že ich vyhodili z domu...

Projektom chce polícia upozorniť deti na to, že útek z domu nič nerieši, celú záležitosť len skomplikuje. Do akcie sa zapojila aj obchodná sieť Tesco, v ktorého obchodných domoch budú naďalej na tabuliach zverejnené fotografie nezvestných detí. Okrem toho sa v jeho priestoroch fotografie nezvestných budú premietať aj na televíznych obrazovkách.

Vďaka plagátom s fotografiami nezvestných detí v Tescu sa v minulom roku podarilo nájsť 7 detí. „Je to úspech. Každý skorší návrat domov je víťazstvom. Dieťa na ulici je vystavené rizikám, samo môže páchať trestnú činnosť, alebo sa ľahko môže stať obeťou,“ dodala Marta Bujňáková z policajného prezídia. Podľa nej sú rizikové tri skupiny detí. Prvou sú deti na prvom stupni základnej školy, ktoré nemajú bezpečnostné návyky a nevedia sa pohybovať v cudzom prostredí. Druhou skupinou sú deti z druhého stupňa ZŠ, ktoré sa môžu stať obeťou trestných činov, ale aj ich aktérmi. Tretiu skupinu tvoria stredoškoláci, ktorí cestujú do sveta.

NEZVESTNÍ V ČÍSLACH


  • V roku 2006 polícia viedla pátranie po 787 deťoch, našla 744, v pátraní zostalo ešte 43.
  • V tomto roku zatiaľ polícia prijala oznámenie o 252 nezvestných. Vypátrala 244 detí (údaj je aj spolu s vypátranými, ktorých nezvestnosť bola nahlásená v predchádzajúcich
  • Medzinárodný deň nezvestných detí


    25. mája 1979 sa v New Yorku po ceste do školy stratil 6-ročný Etan. Obrovské úsilie, ktoré vynaložila chlapcova rodina spolu s rodinami iných nezvestných v USA pri jeho hľadaní, upriamila pozornosť verejnosti na problém nezvestných detí. Vtedajší prezident USA Ronald Reagan vyhlásil o 4 roky neskôr tento deň za Medzinárodný deň nezvestných detí.
    Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu