Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Peťko je nezvestný už 14 rokov

Peťko zmizol ešte ako 2,5-ročný chlapček Zobraziť galériu (2)
Peťko zmizol ešte ako 2,5-ročný chlapček

BLAHOVÁ/BRATISLAVA - Osudný 20. apríl 1993. Len dvaapolročný chlapček Peťko Szalai sa hrá na dvore rodinného domu. Ešte stihne zakývať susedke, ktorá prechádza okolo. O niekoľko minút neskôr chlapček zmizne! V ten istý deň si na život siahne aj jeho otec. Matka sa o synovom zmiznutí dozvedá od polície. Verzií na to, čo sa s chlapčekom stalo, existuje niekoľko.

Je pravdepodobné, že chlapec sa utopil v neďalekom kanáli, na brehu tam našli jeho topánku. Ďalšia verzia hovorí o únose. „Hral sa na dvore. Bola som v kuchyni, keď som vyšla von, už tam nebol. Behala som po dome a záhrade, nikde som Peťka nevidela,“ opísala osudný deň jeho babička Helena Szalaiová (66). Políciu onedlho zalarmovala jedna z príbuzných.

V čase zmiznutia býval Peťko aj so starším bratom Jožkom a mladším Miškom u starej mamy v Blahovej, okr. Dunajská Streda. Rodičia chlapcov žili vtedy v Bratislave, no oddelene. Zopár mesiacov pred nešťastím si však otec detí vzal najstaršieho Jožka k sebe. Niekoľko hodín od Peťkovho zmiznutia spáchal samovraždu, vyskočil z okna. Či o chlapčekovom zmiznutí vedel, nie je jasné.

Eva Guskovičová (38), matka nezvestného, sa o dvojnásobnej tragédii dozvedela od polície. „Myslím, že Peťko ešte žije. Keby ho našli, bola by som rada, už by som ho mala pri sebe,“ tvrdí žena, ktorá je presvedčená, že jej syna niekto uniesol. Malý Jožko skončil v pestúnskej starostlivosti u manželského páru v Nových Zámkoch. Miško zostal žiť ďalej u starej mamy. Peťko Szalai je v súčasnosti druhým najdlhšie hľadaným dieťaťom na Slovensku.

Stratení na Slovensku


Strach z trestu, týrania, vzdor proti rodičom či hľadanie dobrodružstva. Toto všetko sú motívy, pre ktoré deti často utekajú z domu. Na Slovensku sa podľa štatistík stratia tri denne. Ďalšími dôvodmi sú únos dieťaťa jedným z rodičov či niekým neznámym, stratenie sa, ale aj nebezpečný odchod, najmä mladých dievčat za prácou do cudziny.

V súčasnosti sa však stále pátra po 51 deťoch. Niektoré pošlú aspoň list, niektoré boli videné ďaleko od domova, o niektorých ich príbuzní ani len netušia.

Stratené a nezvestné deti >>

Kraj Stratení Objasnené prípady
Bratislavský kraj 93 detí31
Trenčiansky kraj 70 detí 65
Nitriansky kraj 101 detí 95
Banskobystrický kraj 102 detí 97
Žilinský kraj 148 detí 146
Trnavský kraj 74 detí 69
Prešovský kraj 99 detí 89
Košický kraj 100 detí 92
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu