Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovák kúpil za pár korún poklad, o ktorom ani netušil: Unikátnu bankovku vydražili za milióny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Unikátna slovenská bankovka z roku 1940 za milióny českých korún. Hodnota päťdesiat koruny, ktorá sa cez víkend vydražila, sa vyšplhala do závratných výšin. Neuveríte, koľko bol za ňu ochotný zaplatiť víťaz dražby, ktorá sa konala tento víkend v Brne. Zaujímavý je tiež príbeh, ako sa miliónová bankovka dostala do dražby.

Vedeli ste vôbec, že takáto bankovka vôbec existuje? Päťdesiat koruna z čias vojnového Slovenského štátu má neuveriteľnú hodnotu. Najmä pre zberateľov. Unikátna je z toho dôvodu, že existujú iba dva takéto exempláre.

"Tak vzácna je preto, že ide o druhé vydanie. Na svete sú známe iba dva kusy, ten prvý sa dražil asi pred 20 rokmi v Nemecku, kde ho vtedy kúpil Čechoameričan," povedal pre český portál idnes.cz Martin Klim, riaditeľ firmy organizujúcej víkendovú dražbu v Brne. Vyvolávacia cena bola dva milióny českých korún.

Slovák kúpil za pár
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Filatelie-klim.com)

Pôvodný majiteľ zo Slovenska mal šťastie. Ten ju totiž získal iba za 600 českých korún na jednej z internetových aukcií. Až neskôr však zistil, aký poklad má vlastne doma. "Pôvodný majiteľ ju kúpil v zahraničí, kde ju údajne objavil v nejakej lokálnej aukcii na internete a vydražil za šesťsto korún. Predajcovia nevedeli, že ide o vzácne druhé vydanie. keď si bankovku doviezol domov, zistil, že je to o veľa vzácnejší kus," zareagoval Klim.

50-koruna z roku 1940
Zobraziť galériu (3)
50-koruna z roku 1940  (Zdroj: Filatelie-klim.com)

Nový kupec je taktiež zo Slovenska. Zaplatil za ňu 2,9 milióna českých korún, čo je v prepočte na eurá vyše 107 tisíc eur. Po započítaní aukčného poplatku spolu zaplatí 3,2 milióna českých korún, teda vyše 118 tisíc eur.

Na takto vzácnu a drahú bankovku si riaditeľ spoločnosti ani nepamätá. Naposledy vydražili na jar českú päťstovku z roku 1919 za milión sto tisíc českých korún.

Viac o téme: PeniazeDražbaBankovka50 koruna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu