Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozí koniec zlatej éry lacných hypoték: Centrálni bankári chystajú veľkú zmenu pre Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: PR)

BRATISLAVA - Veľmi lacné hypotéky môžu skončiť. Slovenskí centrálni bankári pripravili zmenu, ktorá sa môže dotknúť najmä mladých rodín. Vymysleli obmedzenia, ktoré by hypotéku predražili. Boja sa bubliny na hypotekárnom trhu. O ničom však ešte nie je rozhodnuté, zmena musí prejsť parlamentom.

Za lacnými hypotékami stojí najmä Európska centrálna banka a jej politika nízkych úrokových sadzieb a konkurencia na trhu súkromných bánk.

Opatrenie z dielne Národnej banky SLovenska (NBS) chce obmedziť, do akej výšky si môžu ľudia na bývanie požičať. Hypotéky to ovplyvní najmä dvomi spôsobmi.

1. Prísnejšie posudzovanie príjmu človeka, ktorý žiada hypotéku určitej výšky

2. Pôžička len na nižšie percento hodnoty nehnuteľnosti

Poslanec parlamentu Miroslav Beblavý, ktorý na opatrenie upozornil, však ešte v máji na seminári, kde vystúpil viceguvernér NBS a zodpovedný úradník, bol ubezpečený, že žiadna bublina na hypotekárnom trhu nehrozí. Prečo teda NBS chce podniknúť obmedzenia?

Národná banka Slovenska tieto kroky odôvodňuje obavou z hypotekárnej bubliny. "Hlavným cieľom pripravovaného opatrenia je predovšetkým zabezpečiť, aby rast úverov bol zdravý a udržateľný. Tým sa zmiernia riziká pre klientov aj pre banky a obmedzí sa tvorba nerovnováh na trhu nehnuteľností," argumentuje NBS v podaní hovorkyňe Martiny Solčányiovej s tým, že neočakávajú zása do trh retailových úverov ako celku.

Ako hlavný cieľ si dali bankári zabezpečiť, aby výška úveru zodpovedala skutočnej schopnosti klientov splácať úver. "Pri zachovaní tohto princípu opatrenie nebráni poskytnutiu úveru žiadnemu klientovi. Opatrenie môže viesť k tomu, aby výška nadmerne vysokých úverov, ktoré nezodpovedajú finančnej situácii klienta alebo kvalite založenej nehnuteľnosti, bola znížená na takú úroveň, ktorú bude klient schopný dlhodobo splácať bez zvýšeného rizika zlyhania," tvrdí NBS.

Na nové obmedzenia by mohli doplatiť mladé rodiny a mnohým by predražili pôžičky na bývanie. "Osobitne sa to dotýka mladých rodín, keďže tie jednak nemajú mať ako nasporené na vyšší vstupný vklad, a jednak sa dá očakávať rýchlejší rast ich príjmov v budúcnosti, čo opatrenie NBS nezohľadňuje," myslí si Beblavý s tým, že vzniká nezmyselná situácia.

Štát mladým rodinám uvery na bývanie dotuje a NBS zároveň ide mladým rodinám tieto úvery zatrhnúť nedomyslenou reguláciou. 

Viac o téme: RodinaBývanie NBSHypotéka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu