Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Automobilka Peugeot vyrobila poriadny kiks: Chlapcovi na vozíku poslala švihadlo

Martinko je kvôli chorobe odkázaný na vozíček. Zobraziť galériu (6)
Martinko je kvôli chorobe odkázaný na vozíček. (Zdroj: SITA/Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Desaťročný Martinko Kupec z Veľkého Zálužia trpí smrteľným ochorením, ktoré neustále ohrozuje jeho život. Najzhubnejšia forma Louis-Barovej syndrómu spôsobená genetickou mutáciou DNA ho po ochabnutí svalov pripútala na invalidný vozík. O jeho prípad sa zaujímal aj moderátor Vilo Rozboril a štáb jeho relácie pomáhajúcej ľuďom v núdzi, ktorí ho zabrali k odborníčke do Nemecka. Predpísané lieky však prestali vyrábať, a tak rodina musí hľadať novú alternatívu, ktorá si vyžaduje nemalé finančné prostriedky. Tie sa snaží získať aj prostredníctvom darov od rôznych firiem a sponzorov. Oslovená automobilka PSA Peugeot Citroën Slovakia im pri svojej odpovedi však pripravila jedno z najväčších prekvapení, aké naozaj vôbec nečakali.

Maroš chcel v poisťovni zistiť jedinú vec, takmer prišiel o nervy: Škoda, že TO predtým nevedel

Po tom, čo sa rodičia malého Martinka nedočkali pomoci od slovenských zdravotných poisťovní, zostali odkázaní na podporu dobrých ľudí, ochotných peňažne prispieť na jeho liečbu. Podľa portálu Naša Nitra bola jednou z oslovených firiem aj trnavská automobilka Peugeot, ktorej v liste podrobne opísali synovu diagnózu a problémy s ňou spojené a pripojili aj jeho fotografiu na vozíčku. Odpoveď, ktorá im prišla, im však vyrazila dych.

Automobilka Peugeot vyrobila poriadny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Automobilka urobila chybu

Spoločnosť v liste uviedla, že si žiadosť "dôkladne preštudovala", rozhodla sa ju zamietnuť a ako útechu imobilnému chlapcovi okrem maľovaniek a farbičiek poslala švihadlo. Je teda veľmi otázne, čo automobilka formuláciou o dôkladnom preštudovaní myslela, pretože ak by k nej nemu naozaj došlo, takáto situácia by nastať nemohla. Neskôr si však chybu priznala a šokovanej rodine sa ospravedlnila.

Automobilka Peugeot vyrobila poriadny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Došlo k ľudskému zlyhaniu, ktorého nám je úprimne ľúto. Za necitlivý omyl sa ospravedlňujeme," povedal pre portál Naša Nitra Peter Švec, riaditeľ komunikácie PSA Peugeot Citroën Slovakia. Pri negatívnych odpovediach sa snažia deťom urobiť radosť aspoň malou pozornosťou a pribaľujú k nej preto darček. "V tomto prípade došlo k nechcenému a k obyčajnému ľudskému pochybeniu, že kolegovia automaticky priložili nesprávny balíček, ktoré máme pripravené pre deti napríklad z detských domovov, kde uvítajú darčeky tohto typu. Rozhodne sme nemali žiaden zlý úmysel, ani záujem niekoho citovo poškodiť," dodal Švec.

Zamestnanci vzali vec do vlastných rúk

Vaše tipy

Našťastie zamietnutím žiadosti a nevhodným darčekom pre Martinka sa nič neskončilo. Po tom, čo došlo k medializácii prípadu, sa rozhodli iniciatívy chopiť samotní pracovníci automobilky, ktorým sa postup ich zamestnávateľa nepáčil, a preto medzi sebou zorganizovali zbierku.

"Sme z toho zhrození, ako sa automobilka zachovala a tak pomocou všetkých kolegov v práci v tejto automobilke sme sa zapojili do zbierky pre Martinka a veríme, aj keď ziskový francúzsky Peugeot v Trnave nepomohol, my ako pracujúci v tejto automobilke veríme, že pomôžeme," napísal nám náš čitateľ.

Automobilka Peugeot vyrobila poriadny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Podľa neho Martinkovi pomohli kolegovia s nízkom príjmom, aj ľudia v záučnej dobe, ktorí dostávajú 500 eur mesačne. "Pred mesiacom aj pol mala naša automobilka Peugeot Citroen koncern radostnú správu, že automobilka je v čistom zisku za prvých 6 mesiacov 2016 - 1,21 miliardy eur," upozornil čitateľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu