Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Lipšic oznámil životné rozhodnutie: Prvé reakcie prekvapených politikov!

Daniel Lipšic končí v parlamente. Zobraziť galériu (11)
Daniel Lipšic končí v parlamente. (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Daniel Lipšic urobil rozhodnutie, ktoré sledovalo celé Slovensko. Po tragédii, pri ktorej zrazil dôchodcu, čelil najťažšiemu rozhodnutiu v živote. Dnes vyhlásil, čo bude s jeho poslaneckým mandátom. Okamžite na to zareagovali jeho politickí spojenci aj oponenti.

Daniel Lipšic končí ako poslanec Národnej rady. Rozhodol sa po tom, čo v pondelok neskoro večer zrazil 72-ročného chodca. "V tejto chvíli by som nevedel vykonávať poslanecký mandát. Z tohoto dôvodu som sa rozhodol odísť z funkcie poslanca Národnej rady SR. Vážim si podporu niekoľko desiatok tisíc ľudí, ale takto to jednoducho cítim," vyhlásil Lipšic.

VIDEO Lipšic oznámil životné
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Včera oznámil, že sa oznámi rozhodnutie o svojej budúcnosti v priebehu niekoľkých dní. Na dnes však ohlásil tlačovku, kde predstúpil pred verejnosť a oznámil svoj verdikt. Viacerí ľudia na sociálnych sieťach chválili Lipšica, že sa k tragédii postavil čelom ako chlap. "Osud tejto krajiny mi nikdy nebol, nie je a nebude ľahostajný," povedal dnes na tlačovke. Odchádza k 30. septembru.

VIDEO Lipšic oznámil životné
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Pozrite si tlačovku Daniela Lipšica

Hlasujte!

Po nehode oznámil rozhodnutie manželke

Aká bude jeho ďalšia politická budúcnosť? "Som v politike dlho, je nezmysel robiť prognózy na roky dopredu," odpovedal s tým, že manželke dal o svojom rozhodnutí vedieť tesne po nehode. "Po tom, ako som odišiel z miesta nehody, tak som svojej manželke povedal, že aké rozhodnutie asi chcem urobiť, bolo to okolo polnoci."

VIDEO Lipšic oznámil životné
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Mandát poslanca už nemôže vykonávať naplno. Pri tragédii vyhasol ľudský život, preto sa k tomu postavil aj citlivo. "Rozhodnutie, ktoré som urobil, bolo čisto moje rozhodnutie," povedal. Na tom, či bude kandidovať v budúcom období, odpovedal parafrázou príslovia Andreja Kisku, že keď prezradíte plány Bohu, začne sa smiať.

Prirovnal sa k Frodovi

Lipšic sa prirovnal k filmovej postave Froda z Pána Prsteňov. "Nakoniec aj ten Frodo, ten prsteň do Hory osudu hodil. A ja verím, že v tejto krajine bude spoločenstvo, ktoré bude rovnako úspešné ako Frodo. A keď budeme môcť k tomu prispieť, malým dielom to rád urobím," vyhlásil Lipšic.

VIDEO Lipšic oznámil životné
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Politik sa k odstúpeniu vyjadril aj na Facebooku

Ako videl nehodu Lipšic

Lipšic detailne popísal momenty nehody. "Vracal som sa domov z obchodu o ôsmej večer. Išiel som rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu. Zosnulý pán mal tmavé oblečenie, zbadal som ho úplne v poslednej chvíli a zrážke som už, žiaľ, nevedel zabrániť. Okamžite som zastal a hneď som k nemu pribehol. Bol pri vedomí, mal otvorené oči a hmatateľný pulz, ale nekomunikoval," nechal sa počuť.

Po nehode odpovedal televízii na otázky
Zobraziť galériu (11)
Po nehode odpovedal televízii na otázky  (Zdroj: foto: tip citatela)

"Zavolal som záchranku a podľa ich inštrukcií som mu podal prvú pomoc. Po pár minútach mi začali pomáhať dvaja chodci. Krátko na to prišli záchranári, ktorí na to prevzali starostlivosť o zraneného. Podrobil som sa dvom dychovým skúškam. Požiadal som o krvné testy. Po tom, čo ich spracovalo laboratórium, výsledky sa ukázali ako negatívne," vyhlásil nasledujúci deň na tlačovke.

Miesto nehody
Zobraziť galériu (11)
Miesto nehody  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Emil si šiel v osudný pondelkový večer s kamarátmi posedieť do reštaurácie La Cantina contadina na Vajnorskej ulici v bratislavskom Novom Meste ako zvyčajne. Okolo ôsmej hodiny sa rozhodol z podniku odísť. S kamarátmi sa rozlúčil a pobral sa preč. Len niekoľko sekúnd po tom, čo reštauráciu opustil, došlo k stretu s Lipšicovou Škodou Superb.

Politici reagujú na Lipšica: Videol dobrý boj

"Daniel Lipšic je veľký formát. Vzdáva sa poslaneckého mandátu, pretože podľa vlastných slov za súčasných okolností by ho nevedel vykonávať naplno. Riadi sa teda záujmom občanov. Akokoľvek sme sa v niektorých veciach nezhodli, v parlamente bude veľmi chýbať. Pre svoju kombináciu inteligencie a odvahy. Verím, že sa raz do verejnej služby vráti," napísal na margo Lipšica nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Vyjadril sa aj poslanec za SaS Martin Poliačik, ktorému bude Lipšic chýbať. "Daniel Lipšic bude v parlamente chýbať. Má môj rešpekt za rozhodnutia, obsah i formu komunikácie, ktorú v tejto ťažkej situácii zvolil."

Bude veľmi chýbať

"Dano sa vzdal mandátu," komentoval tento čin Jozef Viskupič z OĽaNO. "Keďže vedie a viedol dobrý boj, viem a verím, že boj za lepšie Slovensko nevzdáva. Aj takéto podoby má česť a zodpovednosť."

Chýbať bude aj Viere Dubačovej z OĽaNO-NOVA. "Bude mi veľmi chýbať, pretože jeho boj za lepšie Slovensko, a všetky jeho kroky vedúce k tomuto cieľu ma veľa naučili. Napokon nám všetkým ukázal, že ďaleko viac ako byť politikom, je zostať človekom a to je to najdôležitejší a najsilnejší," napísala poslankyňa.

Chlapské rozhodnutie

Rozhodnutie Daniela Lipšica vzdať sa poslaneckého mandátu v tejto ťažkej osobnej situácii je podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára chlapské. Takto jednou vetou okomentoval rozhodnutie Lipšica.

Poslanec Ján Podmanický (Smer-SD) pre agentúru SITA povedal, že to, čo sa stalo Lipšicovi, je nočná mora každého vodiča. „Vzdanie sa mandátu je jeho rozhodnutím a vzhľadom na situáciu je celkom pochopiteľné a logické,“ uviedol.

Ak je Lipšic vinný, je podľa poslanca Milana Uhríka (Ľudová strana Naše Slovensko) logické, že sa vzdal mandátu. „Náš poslanec Andrej Medvecký sa vzdal mandátu, aj keď nebol uznaný vinným,“ povedal Uhrík.

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak si rozhodnutie Lipšica váži. „Myslím, že sa rozhodol správne,“ povedal pre agentúru SITA.

Reakcia Igora Matoviča

Rozhodnutie Daniela Lipšica vzdať sa poslaneckého mandátu podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richarda Vašečku ukazuje, ako sa mení politická kultúra. Ako povedal Vašečka dnes pre agentúru SITA, politická kultúra sa nemení nezmyselnými zmenami rokovacieho poriadku, ale skôr morálnymi gestami, ktoré chýbajú v našej politike. „Je mi osobne ľúto, že sa tak rozhodol. Snažil som sa mu povedať, že sa nemusí vzdať mandátu. Stretol som sa so stovkami reakcií, aby sa nevzdával,“ povedal Vašečka.

Odchod Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) z Národnej rady SR oslabí opozíciu. Myslí si to predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Je to osobné rozhodnutie pána poslanca. Ja ho rešpektujem a vážim si tento krok. Mám za to, že jeho odchod oslabí opozíciu," povedal pre TASR Kollár.

Fico s Kaliňákom by si mali brať príklad

Lipšic by mohol byť príkladom Kaliňákovi a Ficovi, vyhlásila to strana SaS. Poslanec NR SR za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic sa rozhodol podľa svojho najlepšieho svedomia, myslia si poslanci za stranu Sloboda a Solidarita. Lipšicovo vzdanie sa poslaneckého mandátu považujú za krok, ktorý by mal byť príkladom aj predstaviteľom slovenskej vlády.

"Rozhodnutie Daniela Lipšica je rozhodnutím jeho svedomia, nám nezostáva iné, len to zobrať na vedomie. Tento krok by si zvlášť mohol všimnúť minister vnútra Robert Kaliňák a obyvateľ Bašternákovho bytu Robert Fico," uviedla v stanovisku liberálov hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Lipšica nahradí podnikový manažér

Ako náhradník za Lipšica nastúpi podnikový manažér Ján Marosz.

Ján Marosz
Zobraziť galériu (11)
Ján Marosz  (Zdroj: SITA)

Žiga by na mieste Lipšica konal rovnako

Opozičný poslanec Daniel Lipšic OĽaNO-NOVA urobil správnu vec, keď sa dnes rozhodol vzdať sa poslaneckého mandátu. Jeho krok by mal byť mementom aj pre politickú garnitúru, ako sa robí politika. Povedal to dnes podpredseda Smeru-SD a minister hospodárstva Peter Žiga. "Plne chápem konanie pána Lipšica a chápem jeho krok. V jeho situácií by som asi postupoval rovnako, pretože tragédia, ktorá sa stala, je mementom v jeho osobnom živote a určite by mu to spôsobovalo aj isté bariéry v politike, a tu sa snažím rozdeliť politický a osobný život,“ povedal Žiga.

Podľa neho je možno práve toto mementom, keď by sa mala aj politická garnitúra zamyslieť nad tým, akým spôsobom by sa mala robiť politika. „Pamätám si aj v tomto parlamente aj v predchádzajúcich vládach, že sa politika robila korektne. Na politickom ringu sme si to rozdali, ale nikdy sme do toho nezaťahovali rodinné vzťahy ani osobný život. Možno aj kolegovia z opozície by sa mali zamyslieť. Je to tragédia a myslím, že pán Lipšic následne urobil správnu vec,“ dodal.

A hoci opozícia dáva Lipšica ako príklad premiérovi Robertovi Ficovi a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, Žiga by tieto prípady neprirovnával. "Asi nechceme porovnávať spolitizovanú kauzu Bašternák s ľudskou tragédiou, ktorá sa stala pri autonehode," uzavrel minister. 

Nie je isté, či je Lipšic vinný, v parlamente by mu aj tak nadávali

Predpoklad Daniela Lipšica, podľa ktorého by v dôsledku pondelkovej (19.9.) tragickej dopravnej nehody už nemohol poslanecký mandát vykonávať plnohodnotne, má svoju logiku. „Ak by ostal poslancom Národnej rady SR, mal by sťaženú prácu. Vzhľadom na kvalitu poslancov, ktorí tam sú. Hrešili by ho a nadávali by mu do vrahov, hoci ešte vôbec nie je isté, či tú dopravnú nehodu zapríčinil on, alebo nie,“ povedal v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Pri aktuálnej úrovni diskusie v Národnej rade by sa podľa Hrabka osobné útoky proti Lipšicovi dali čakať okamžite, ako by sa pustil do polemiky s koalíciou. Či bol alebo nebol Lipšic vinný, to podľa Hrabka samotný poslanec už dnes tuší, a "my sa to dozvieme po skončení policajného vyšetrovania".

Ak sa Lipšic vzdal poslaneckého mandátu napriek tomu, že nemá na tragédii žiadnu vinu a spôsobil ju iba chodec, nastavil podľa Hrabka latku aj ostatným poslancom naozaj vysoko. A v takom prípade má podľa neho časom šancu na reštart aj Lipšicova politická kariéra. „V prípade, ak polícia uzatvorí prípad s tým, že nebol vinný. Že sa nijakým spôsobom nepodieľal na tejto tragickej udalosti. Robil to, čo robiť mal, venoval sa riadeniu vozidla... Jednoducho, ak polícia vyšetrí ten prípad tak, že to bola chyba chodca, je možný politický reštart. V opačnom prípade, ak bude spoluvinný alebo vinný, myslím si, že v politike nadobro skončil,“ odhadol Hrabko.

 

Viac o téme: TragédiaParlamentSmrťDôchodcaDopravnáChodecPoslanec Daniel Lipšic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu