Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko má dvoch nových poslancov: Lipšica a Pavlisa nahradili tieto tváre

Vladimír Baláž a Ján Marosz Zobraziť galériu (3)
Vladimír Baláž a Ján Marosz (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Slovensko má od dnes dvoch nových poslancov. Kvôli dopravnej nehode musel skončiť Daniel Lipšic a v pléne už nezasadne ani exminister hospodárstva. Nahradia ich tieto dve tváre.

Dvaja poslanci dnes zasadli prvýkrát do poslaneckých lavíc. Vladimír Baláž (Smer-SD) a Ján Marosz (OĽaNO-NOVA) sú oddnes platní zástupcovia ľudu. Hneď v úvode zasadnutia zložili sľuby. Zmeny v zložení parlamentu si vyžiadal dobrovoľný odchod Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) kvôli dopravnej nehode pri ktorej zrazil chodca a vymenovanie Pavla Pavlisa (Smer-SD) za šéfa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

Vladimír Baláž (Smer-SD)
Zobraziť galériu (3)
Vladimír Baláž (Smer-SD)  (Zdroj: Jan Zemiar)

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života," sľúbili. Za Lipšica nastupuje Ján Marosz ((OĽaNO-NOVA) a za Pavlisa Vladimír Baláž (Smer-SD). Keďže Lipšic bol aj šéfom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, parlament bude musieť zvoliť nového. OĽaNO-NOVA navrhuje svojho poslanca Gábora Grendela.

Ján Marosz (OĽaNO-NOVA)
Zobraziť galériu (3)
Ján Marosz (OĽaNO-NOVA)  (Zdroj: Jan Zemiar)

Poslanci sľub skladajú tak, že po jeho verejnom prečítaní položia pravú ruku na Ústavu SR, povedia "sľubujem", podajú ruku predsedovi parlamentu a podpíšu sa. Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou stráca poslanec mandát. Pavlis bol ministrom hospodárstvá, na nový post ho vymenovala vláda. Kuvičie hlasy hovoria o tom, že v jeho prípade ide o trafiku.

Viac o téme: Poslanec NR SRVladimír BalážJán Marosz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu