Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemocnice rušia zmluvy so súkromnou poisťovňou: Hrozí pacientom, že ich neošetria?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Ako demonštratívny krok vníma Union zdravotná poisťovňa (ZP) vypovedanie zmlúv zo strany viacerých nemocníc. Tvrdí, že jej poistenci budú mať aj počas ďalšieho roka naďalej nárok aj na odkladnú zdravotnú starostlivosť. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) však avizovala, že poistenci najmenšej poisťovne dostanú od decembra len tú neodkladnú.

Na výpoveď nie sú splnené zákonné dôvody, argumentuje Union ZP. "Výpoveď reálne nemá žiadny zmysel a považujeme ju za demonštratívnu, pretože súčasnú situáciu nevyrieši," povedala Elena Májeková, členka predstavenstva a riaditeľka sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti. Zdravotná poisťovňa podľa jej slov nemá inú možnosť, ako žiadať od nemocníc vrátenie príplatkov, ktoré dostali pod prísľubom dofinancovania rezortu.

"Na rozdiel od iných poisťovní, Union ZP nemá okrem zdravotného poistenia iné aktivity v zdravotníctve, v rámci ktorých by sme si mohli kompenzovať náklady. Zároveň na rozdiel od štátnych inštitúcií ako súkromná zdravotná poisťovňa sme povinní hospodáriť s financiami efektívne a bez straty. Keďže prisľúbené dofinancovanie na vykrytie záväzkov štátu je nedostatočné, nemáme inú možnosť, ako uplatniť si zmluvnú klauzulu a požiadať poskytovateľov o vrátenie nepokrytej časti príplatkov," zhrnula Májeková.

Dofinancovanie zdravotníctva vo výške 35 miliónov eur je podľa Union ZP nedostatočné. Zdravotná poisťovňa z neho dostane 2,4 milióna eur, na platby pre regionálne nemocnice jej tak má chýbať vyše milión eur. "Len členom ANS sme zmluvne pre tento rok zaviazaní na zálohových príplatkoch vyplatiť približne 3,7 milióna eur. Keďže cez poistencov štátu získame pre všetky nemocnice približne 2,4 milióna eur, rozdiel v týchto sumách sme nútení žiadať späť," doplnila Májeková.

Dvadsaťpäť malých a stredných nemocníc vypovie v stredu (30.11.) Union ZP zmluvu. Ide o neštátne zdravotnícke zariadenia združené v ANS. Tej sa nepáči, že najmenšia zdravotná poisťovňa na trhu chce od jej členov späť už vyplatené peniaze "vzhľadom na tohtoročné nedostatočné dofinancovanie zdravotníctva". Prezident ANS Marián Petko avizoval, že tento krok budú nasledovať aj ďalšie nemocnice.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) nevie, čo vedie Union ZP k takémuto postupu. O situácii bude hovoriť s generálnym riaditeľom poisťovne Michalom Špaňárom. "Verím, že sa nájde nejaká dohoda," uzavrel.

Viac o téme: Union ZP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu