Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Všeobecná zdravotná poisťovňa vystavila pokutu: Týkať sa bude bývalých štatutárov

Všeobecná zdravotná poisťovňa
Všeobecná zdravotná poisťovňa (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Pokutu za zmluvy s firmami tety Anky zosobní Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) bývalým štatutárom.

"Predstavenstvo VšZP na základe odporučenia škodovej komisie rozhodlo, že škodu vo výške 15 tis. eur si uplatní voči štatutárnemu orgánu spoločnosti, ktorý pôsobil v období, keď boli podľa rozhodnutia ÚDZS porušené zákonné povinnosti," informovala hovorkyňa VšZP Petra Balážová. V období, v ktorom boli podľa rozhodnutia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) porušené zákonné povinnosti, boli členmi predstavenstva Marcel Forai, Antónia Borovková a Miroslav Vaďura.

Všetkým trom bývalým členom predstavenstva poisťovňa pošle výzvu na úhradu. VšZP si uplatňuje škodu voči všetkým bývalým členom predstavenstva spoločne a nerozdielne. Pokiaľ na základe výzvy škoda nebude uhradená, VšZP sa so svojím nárokom obráti na súd. "Škodu vo výške 75 tis. eur si VšZP uplatnila v prebiehajúcom trestnom konaní," dodala Balážová. Pokutu 75 tis. eur udelil ÚDZS poisťovni za zmluvy s prevádzkovateľom Kliniky Kostka. 

Úrad vykonal vo VšZP dohľad, ktorý ukončil v lete tohto roku. Jeho predmetom bolo dodržiavanie podmienok pri uzatváraní zmlúv o poskytovaní zdravotnej a lekárenskej starostlivosti a úhrada za zdravotnú starostlivosť u takmer 40 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v období od 1. januára 2005 do 30. júna 2015.

Išlo o približne 50 zmlúv, pričom každá zmluva obsahovala v priemere 19 dodatkov. Boli medzi nimi aj medializované zmluvy uzatvorené s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti Welix s.r.o., Medical Cassovia s.r.o., Bravia s.r.o., Brilance s.r.o. (firmy spojené s príbuznou bývalého generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia Annou "tetou Ankou" Sučkovou - pozn. red.) a Endotop, s.r.o. 

Forai odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa VšZP v septembri 2015 po zverejnení informácií o zmluvách medzi štátnou poisťovňou a spoločnosťami jeho blízkej príbuznej Anny Sučkovej. Ostal však pracovať vo VšZP. Po zmene vlády a ministra zdravotníctva Forai v apríli tohto roku dohodou skončil pracovný pomer s VšZP.

Viac o téme: Pokuta Všeobecná zdravotná poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu