Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

PRÁVE TERAZ V galantskom centre hrôzy prebieha policajná razia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Jan Zemiar)

GALANTA - Ostro sledovaná kauza údajného sexuálneho zneužívania 14-ročnej Natálie v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante neutícha. Ráno do centra nabehli muži zákona a vykonávajú raziu.

V resocializačnom ústave Čistý deň v Galante momentálne prebieha policajná akcia. Podľa hovorkyne trnavských policajtov Martiny Kredatusovej policajti vykonávajú so súhlasom prokurátora prehliadku nebytových priestorov. „Prebieha vyšetrovanie pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania a týrania blízkej a zverenej osoby,“ doplnila Kredatusová.


Prečítajte si aj: 

FOTO Policajná razia v centre hrôzy v Galante: Park v susedstve ukrýva otrasné tajomstvo

Desivé svedectvá o praktikách v Galante: FOTO Za múrmi tohto centra sa mali diať ohavnosti!


Polícia vykonáva prehliadku nebytových priestorov. Ako informoval dnes novinárov policajný prezident Tibor Gašpar, polícia v zariadení zaisťuje listinné dôkazy o chode zariadenia. Podľa neho zatiaľ nikto v kauzách, ktoré sa zariadenia týkajú, nie je obvinený.

Peter Tománek, riaditeľ resocializačného zariadenie Čistý deň v Galante
Zobraziť galériu (2)
Peter Tománek, riaditeľ resocializačného zariadenie Čistý deň v Galante  (Zdroj: SITA)

Kauza prepukla pred dvomi týždňami, keď poslankyňa Národnej rady SR za SaS Nátália Blahová upozornila na svojom blogu na otrasné podmienky v galanskom resocilizačnom zariadení. Opísala odporné praktiky, ktoré sa mali diať v centre, a ktoré postihli len 14-ročnú Natáliu. Po obrovskej medializácii prípadu sa ozvali politici, sociálka, polícia a široká verejnosť. Ľady sa pohli a kompetentní vykonávajú v zariadení kontroly a preverujú všetky informácie. V centre malo dochádzať k sexuálnemu zneužívania, prísnym fyzickým trestom a psychickému nátlaku.

V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Blahová odmietla zverejniť mená útočníkov, údajne dvoch zamestnancov zariadenia - jedného už bývalého, a aj obetí. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Kontrola sa začala v utorok minulý týždeň bez prítomnosti klientov a zamestnancov, ktorí boli na pobyte v Chorvátsku. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek v súvislosti s kauzou údajného sexuálneho zneužívania jednej z klientok odmietol akékoľvek systémové zlyhanie zo strany strediska, ktoré vedie. Ján Richter, minister práce, sa rozhoduje, či centru odoberie akreditáciu.

Deti sa vrátili z Chorvátska

Kauza vypukla v čase, keď boli deti z cetra na výlete v Chorvátsku. Zo zahraničia sa vrátili včera okolo jedenástej večer. Klientov centra navštívil podľa Gašpara slovenský policajný pridelenec, ktorý hovoril s klientmi. Policajný prezident informoval, že pridelenec po návšteve neskonštatoval žiadnu trestnú činnosť. 

Policajný šéf Gašpar: Policajti zaisťujú dokumenty

Pri dnešnej policajnej akcii v resocializačnom ústave Čistý deň v Galante polícia pravdepodobne zaisťuje listinné dokumenty potrebné pre posúdenie chodu zariadenia. Informoval o tom prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

„Ide teda presne o prehliadku nebytových priestorov, pri ktorej sa, predpokladám, zaisťujú všetky listinné dokumenty potrebné pre posúdenie chodu zariadenia,“ povedal Gašpar.Doplnil, že v prípade nie je nikto obvinený, ale na objektívne posúdenie všetkých dôkazov a tvrdení, ktoré sa objavili, je podľa neho nevyhnutný istý čas.

„Policajný pridelenec v Chorvátsku navštívil zariadenie, hovoril s množstvom klientov, preskúmal pomery a neskonštatoval žiadnu protiprávnu a už vôbec nie trestnú činnosť,“ dodal Gašpar.

Viac o téme: GalantaResocializačné zariadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu