Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Policajná razia v centre hrôzy v Galante: Park v susedstve ukrýva otrasné tajomstvo

Riaditeľ Peter Tománek vošiel do zariadenia bez slova Zobraziť galériu (8)
Riaditeľ Peter Tománek vošiel do zariadenia bez slova (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

GALANTA - Slovenskom otriasa poriadny škandál. Do galantského resocializačného zariadenia štyri dni po prevalení kauzy konečne nabehla polícia. Na povrch ale vyplávali ďalšie šokujúce informácie. Topky získali exkluzívnu výpoveď svedka, ktorý sa rozrozprával o tajomnom úkryte chovancov.

Do objektu resocializačného zariadenie v Galante s názvom Čistý deň nabehla dnes ráno polícia. Krátko nato dorazil do práce riaditeľ Peter Tománek s manželkou Zuzanou Tománkovou - Mikovou. S novinármi odmietli hovoriť, na otázky nereagovali, bez mihnutia oka vošli do budovy. Približne o hodinu neskôr sa dostavili aj vyšetrovatelia, ktorí krátko po jedenástej hodine odišli. "Polícia sa prípadom zaoberá, prebiehajú všetky potrebné úkony," uviedla hovorkyňa trnavských policajtov Mária Linkešová s tým, že k celej kauze sa vyjadrí policajný prezident Tibor Gašpar o 13-tej hodine.  

Vyšetrovatelia vchádzajú do resocializačného zariadenia
Zobraziť galériu (8)
Vyšetrovatelia vchádzajú do resocializačného zariadenia  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Kontrola z ministerstva práce a sociálnych vecí už dorazila na miesto. „Začali sme hĺbkovú kontrolu zariadení, ktorá môže trvať aj niekoľko týždňov, sami sme zvedaví na výsledok. Zatiaľ sa bližšie nevyjadrujeme,“ povedal Karel Molin, zástupca MPSVR SR, riaditeľ Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch. Molin nepotvrdil, či sa deti z Chorvátska zajtra vrátia. Rovnako nekomentoval, či je vhodné, aby sa deti za týchto okolností do zariadenia opäť vrátili.

FOTO Policajná razia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

FOTO Policajná razia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Situácia priamo na mieste

Deti zo zariadenia sú stále v Chorvátsku. Objekty, ktoré patria Čistému dňu, momentálne zívajú prázdnotou. V okolí sa nachádzajú len robotníci, ktorí pred nami zavreli dvere brány a dvere do objektu s odôvodnením, že ide o súkromný pozemok, nechcú novinárov vpustiť. Podotýkame, že zariadenie je financované z rozpočtu štátu a z príspevku samosprávneho kraja.

FOTO Policajná razia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Drogy skryté v strome

Muž, ktorý v okolí pravidelne pracuje, prezradil šokujúcu skutočnosť. "Vidíte ten strom? Včera sme ho odpratali. Feťáci z tohto zariadenia ho podpálili, lebo tam skrývali drogy. Ampulky s akousi látkou som sám hádzal do ohňa, aby to všetko zhorelo. Zhorenisko sme potom odpratali," povedal pre Topky a dodal, že Galančania boli pred rokmi zásadne proti zriadeniu centra. Faktom je, že v smetných košoch v blízkom okolí centra bolo množstvo plechoviek od piva. Plot, ktorý oddeľuje miestnu kaplnku od resocializačného centra, vybudovali len nedávno. Farár zabezpečil oplotenie parku, aby tam deti zo zariedenia nemali prístup. Zhorený strom a smetiak s plechovkami sa nachádza práve v tomto už ohradenom parku.

FOTO Policajná razia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

FOTO Policajná razia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

"Myslím si, že celá kauza je veľmi nafúknutá. Treba sa zamyslieť nad tým, prečo tu tieto deti vlastne sú. V prvom rade zlyhala rodičovská výchova. A teraz sa títo rodičia sťažujú na prácu iných. Veď tieto deti tu nie sú na výlete," povedala nám svedkyňa, ktorá býva v tesnej blízkosti zariadenia. Ako doplnila nemyslí si, že by sa v zariadení diali nedôstojné záležitosti. Deti sa často pohybujú po dvore, z ktorého síce počuť nadávky, no tie podľa nej vychádzajú z úst detí. "Vychovávatelia niekedy zvýšia hlas, ale to je úplne normálne, veď ich musia udržať a vychovávať," dodala. 

FOTO Policajná razia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

 

 

 

 

Viac o téme: Polícia GalantaČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu