Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slovensko čaká teplotné zemetrasenie: Veľké víkendové ochladenie budeme cítiť až v kostiach!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Meteorológovia predpovedajú výrazné zmeny teplôt. Príchod studeného frontu pocítime už cez víkend a začiatkom týždňa bude situácia ešte dramatickejšia. Ľudia s citlivejším organizmom a horšou znášanlivosťou studeného počasia by sa mali pripraviť na vlnu hroziacich prechladnutí.

Na prelome tohto a budúceho týždňa nás podľa meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) čaká výrazné ochladenie. Citeľne sa ochladí aj v noci, keď sa teploty budú pohybovať len okolo 10 stupňov Celzia. Najmarkantnejší pokles teploty má nastať v nedeľu, avizujú odborníci na Facebooku.

Obrat v boji proti klimatickej zmene: Vláda odsúhlasila ratifikáciu dohody z Paríža

„V piatok má byť u nás ešte teplo s maximom na juhozápade do 29 stupňov Celzia. Naproti tomu v pondelok model predpokladá v našej krajine teplotu už len do 22 stupňov Celzia,“ opisujú predpokladaný vývoj teplôt meteorológovia.

Piatok

Pred príchodom studeného frontu bude prílev teplého vzduchu do našej oblasti vrcholiť. Piatok bude jasný až polojasný, popoludní rátajte so zväčšenou oblačnosťou a ojedinele aj s prehánkami či búrkami. Najvyššia denná teplota dosiahne 26 až 30, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 24 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov vystúpi na okolo 16 stupňov Celzia. Viať by mal prevažne južný vietor rýchlosťou do 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Slovensko čaká teplotné zemetrasenie:
Zobraziť galériu (7)


Sobota

V sobotu už pocítime vplyv studeného frontu. Oblačnosť bude veľká, popoludní na západe čiastočne zmenšená. V noci miestami, najmä v západnej polovici územia, buďte pripravení na dážď, prehánky a ojedinele aj búrky. Na viacerých miestach môže počas dňa spŕchnuť. Najnižšia nočná teplota poklesne na 18 až 13, v dolinách miestami na okolo 11 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 20 až 25, na juhovýchode do 27 stupňov Celzia. Viať by mal prevažne juhovýchodný vietor rýchlosťou do 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), ktorý sa neskôr na západe zmení na západný.

Slovensko čaká teplotné zemetrasenie:
Zobraziť galériu (7)

Nedeľa

V nedeľu rátajte s veľkou, miestami prechodne zmenšenou oblačnosťou. V noci aj cez deň sa lokálne môžu objaviť prehánky a dážď, predovšetkým na severe a východe. Výnimkou nemusia byť ani búrky. Najnižšia nočná teplota klesne na 15 až 10 stupňov Celzia, najvyššia denná teplota vystúpi na 21 až 25, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši na okolo 19 stupňov Celzia. Vietor má byť len slabý.

Slovensko čaká teplotné zemetrasenie:
Zobraziť galériu (7)

Pondelok

Úvod týždňa bude oblačný až zamračený. V noci sa môžu ojedinele vyskytnúť prehánky alebo dážď, rovnako aj počas dňa. Buďte pripravení takisto na búrky. Najnižšia nočná teplota poklesne na 14 až 9 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 20 až 24, na severe miestami na okolo 18 stupňov Celzia.

Slovensko čaká teplotné zemetrasenie:
Zobraziť galériu (7)

Utorok

Od severovýchodu k nám začne prúdiť ešte chladnejší vzduch. Rátajte s veterným počasím, premenlivou a veľkou oblačnosťou. Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať od 14 do 8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota dosiahne 17 až 22, na severe len okolo 15 stupňov Celzia.

Slovensko čaká teplotné zemetrasenie:
Zobraziť galériu (7)

Streda

Stredu bude charakterizovať premenlivá oblačnosť a ojedinele aj prehánky. Najnižšia nočná teplota poklesne na 11 až 5 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 14 až 20 stupňov Celzia.

Slovensko čaká teplotné zemetrasenie:
Zobraziť galériu (7)

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu