Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počasie prekračuje všetky medze: Tento september sa zrejme zapíše ako rekordný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Tohtoročný september dosiahne na niektorých meteorologických staniciach rekordný počet letných a tropických dní, upozornili meteorológovia. Niekde padajú rekordy v počte takýchto dní už teraz.

"Už do 12. septembra je to napríklad v Michalovciach, kde minimálne od roku 1962 nemali ani raz v septembri tak veľa tropických dní ako teraz, a to šesť," uviedli v analýze Pavel Faško, Maroš Turňa a Jozef Pecho zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). V Stropkove sú to podľa nich zatiaľ tento rok v septembri štyri tropické dni, čím je už teraz vyrovnaný rekordný počet z minulého roka.

Veľa letných dní zaznamenali meteorológovia aj v stredných a horských polohách. Napríklad meteorologická stanica Telgárt do 12. septembra namerala tri letné dni. Takýto počet letných dní tam bol v septembri aj v rokoch 1961 a 1973.

Za zmienku podľa meteorológov stojí aj informácia o výskyte tropických nocí. "Na bratislavskej Kolibe boli do 12. septembra 2016 zaregistrované už dve, pričom v septembri sa tam nikdy, aspoň od polovice 20. storočia tropické noci nevyskytli," informovali. V tohtoročnom septembri je podľa SHMÚ veľa príznakov neskorého leta. "Zvláštnosťou je aj to, že v auguste bolo tento rok menej tropických a letných dní ako doteraz priebežne v septembri," dodali meteorológovia zo SHMÚ.

Viac o téme: SeptemberPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu