Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dosť bolo chorých bláznov, radikálny krok Kollárovho poslanca: Parlament sa môže tešiť

Peter Marček zakladá novú stranu. Zobraziť galériu (5)
Peter Marček zakladá novú stranu. (Zdroj: repro foto TA3)

BRATISLAVA - Vzniká nová politická strana! Aby o ne na Slovensku nebola núdza, onedlho vznikne ďalšia. Stojí za ňou odídenec od poslanca a milionára Borisa Kollára. Rozhodol sa krátko potom, čo sa nepohodol so šéfom Sme rodina a následne sa ich cesty rozišli. Pre Topky prezradil, aké sú jeho ďalšie politické plány a v čom bude jeho strana iná. Už teraz sa však parlament má na čo tešiť.

Nová strana vznikne pod hlavičkou Petra Marčeka. Potvrdil nám to aj sám súčasný poslanec. Podľa informácií Topiek má strana niesť názov Strana priamej demokracie. Názov však ešte nechcel konkretizovať. Kto do jeho vstrany vstúpi, tiež nechcel špecifikovať, ale v hre sú vraj veľké mená. Bývalí Kollárovi poslanci Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek podľa neho "zatiaľ velmi vážne zvažujú" vstup do jeho strany.

"Mená vám dnes nepoviem, v mnohých stranách dnes prebiehajú vnútrostranícke zmeny. Členom sa ale môžu stať všetci poslanci Smeru, všetci poslanci OĽaNO, SAS, Mostu alebo inej politickej strany," tvrdí Marček s tým, že preferovať bude nepolitikov ako napríklad ekonómov, právnikov, lekárov, stavbárov či hasičov. Verejnosť bude podľa neho prekvapená. "Budete milo prekvapení, aké osobnosti majú záujem hlavne o niečo netradičné, demokratické a spravodlivé," hovorí tajomne.

Zákony budú predkladať obyčajní občania

Ako nám prezradil, za celý život spoznal veľa ľudí, ktorí mali čo povedať vo verejnom priestore a chce ich integrovať v politickej strane. "Už niekoľko rokov som s priateľom pripravoval koncept politickej strany, ktorá by skutočne zastupovala záujmy demokratickej väčšiny voličov. Takúto stranu máme celú pripravenú a viem, že teraz, je vhodná doba túto stranu predstaviť voličom," prezradil pre Topky.

Peter Marček
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Na ministerstve sa ešte nezaregistrovali. "Nie, zatiaľ sme nepodali návrh na registráciu na ministerstvo vnútra a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé zvažujeme, či sa nespojíme niektorou existujúcou politickou stranou, ale tento variant vnívame až ako druhý. Prvým variantom je založiť vlastnú politickú stranu z nových členov, ale tu čakáme na zmenu zákona, ktorú avizoval pán Danko v súvislosti s kultúrou politických strán, politických subjektov," vysvetlil Marček s tým, že na vznik strany je enormný tlak.

Žiadni starí dedkovia ani oligarchovia

Teraz chce tlmočiť v politike hlas bežných občanov, pretože ich nebolo počuť. Parlamentnú demokraciu podľa neho netreba meniť. Je však čas "zmeniť prístup politických strán k realizácií vôle voličov". Podľa vlastných slov si dal robiť prieskumy medzi 10 tisíc voličmi, či by sa im páčila ich forma a program strany. Ale hlavne preto, aby bola naplnená vôľa voličov a nie "požiadavky oligarchov, finančných skupín, chorých “bláznov”, politicky impotentných starých dedkov, alebo nedozretých mladých politických skokanov."

Pôjde Šimkovičová za Marčekom do novej politickej strany?
Zobraziť galériu (5)
Pôjde Šimkovičová za Marčekom do novej politickej strany?  (Zdroj: Jan Zemiar)

Ani pravica ani ľavica

Marčekovci sa nechcú definovať ako pravica alebo ľavica a nechcú byť členom ani opozície ani koalície. "Nechceme žiadneho oligarchu čo nás bude financovať, nechceme sa viazať na ľavú alebo pravú stranu politického spektra, lebo niekedy je dobré pravicové riešenie, inokedy ľavicové. Nebudeme nikdy členom žiadnej koalície a nebudeme sa charakterizovať ani ako opozícia," tvrdí prekvapujúco zakladateľ.

Za euro do strany

Hlasovať budú iba za zákony, ktoré im predtým odsúhlasia členovia strany. Členom sa môže stať každý, kto zaplatí členské jedno euro na mesiac.

Holúbek (druhý sprava) po boku Kollára. Dnes už to neplatí.
Zobraziť galériu (5)
Holúbek (druhý sprava) po boku Kollára. Dnes už to neplatí.  (Zdroj: TASR)

Nové hnutie by malo mať tri orgány, prezrádza Marček. Valné zhromaždenie členov, predsedu a matrikára. Zákony by mohli predkladať aj občania na spôsob referenda. Návrh by sa potom predložil strane, ktorá by rozhodla, či s ním príde aj do parlamentu. Detaily by mali prísť na rad neskôr.

Jediný bod programu

Marček očakáva, že sa ľudia do návrhov zákonov budú zapájať. "Tých návrhov budú tisíce. Áno, budú. Poradie ich spracovania bude dané záujmom voličov od tézy až po samotné hlasovanie," plánuje poslanec. Majú iba jeden bod programu - budú hlasovať o všetkých návrhoch zákonov tak, ako nám povedia voliči. "To znamená , že volič nevloží raz za 4 roky lístok do volebnej urny, ale môže počas celého volebného obdobia usmerňovať zákony takým smerom, ako chce."

Marček sa s Kollárom nepohodol a ich cesty sa rozišli.
Zobraziť galériu (5)
Marček sa s Kollárom nepohodol a ich cesty sa rozišli.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Peter Marček svoju doterajšiu Stranu občanov Slovenska dal Borisovi Kollárovi, ktorý z nej spravil hnutie Sme rodina. Prešlo pár mesiacov a Marček bol na nože s Kollárom, aby sa rozhodol aj s ďalšími poslancami, Martinou Šimkovičovou a Rastislavom Holúbkom odísť.

Viac o téme: Boris KollárSme rodinaPeter Marček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu