Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Meteorológovia ohlasujú teplotný šok: Dovolenkárom zničí plány, prichádza augustová zimnica!

Prílev chladného vzduchu od severozápadu.
Prílev chladného vzduchu od severozápadu. (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

BRATISLAVA – Dovolenkári, zbystrite pozornosť! Hoci je leto v plnom prúde a príde ešte veľa slnečných dní, blíži sa zmena, ktorá vám môže zmariť plány. Meteorológovia predpovedajú prudké augustové ochladenie.

Podľa meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa má v druhej polovici budúceho týždňa výrazne ochladiť. Hoci boli prvé augustové dni teplotne nadpriemerné (v Hurbanove namerali priemernú teplotu vzduchu v období od 1. do 6. 8. 21,6 stupňov Celzia, čo je o 0,6 stupňov viac ako je normál), už onedlho nám počasie uštedrí studenú sprchu.

Piloti hľadeli smrti do očí: FOTO Kvôli počasiu vyletel obrovský boeing až na diaľnicu!

Najbližšie dni nás čaká prechodný vzostup teploty vzduchu, ale otepľovanie už v stredu zoslabne a od západu postúpi nad naše územie zvlnený studený front. „Súčasne sa bude vo vyšších vrstvách ovzdušia presúvať ďalej na východ brázda nízkeho tlaku vzduchu a tá bude ovplyvňovať počasie na našom území ešte aj v ďalších dňoch. Za studeným frontom sa bude v chladnom vzduchu rozširovať od západu v prízemnej vrstve troposféry do strednej Európy výbežok tlakovej výše,“ píše SHMÚ na svojej stránke.

Najchladnejšie bude vo štvrtok, avizujú meteorológovia. Nielenže sa citeľne ochladí, ale pocit chladu umocní ešte aj mierny čerstvý severozápadný až severný vietor s lokálnymi prehánkami. Vo štvrtok vystúpi najvyššia denná teplota na 16 až 22 stupňov Celzia, v južnej polovici stredného Slovenska a na východe okrem Spiša na 22 až 28 stupňov Celzia.

 „Najchladnejšie ráno očakávame v piatok, keď sa počas noci zmenší oblačnosť a vietor zoslabne. Našu prognózu potvrdzujú aj dlhodobé predpovede z dielne Európskeho centra pre strednodobú predpoveď (ECMWF), obdobie od 8. do 14. 8. by malo byť v našej oblasti o 1 až 3 °C chladnejšie ako je dlhodobý priemer (modelový 20-ročný priemer),“ doplnili meteorológovia.

...
 

Viac o téme: OchladeniePredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu